Marii consumatori de electricitate vor lua mai puţine certificate, producătorii de gaze vând pe bursă

Marii consumatori de energie electrică vor plăti pentru un număr mai mic de certificate verzi, aferente cotei obligatorii, iar producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o cantitate din producţie, în baza unui pachet de acte care vor fi aprobate, miercuri, de Guvern.

169 afișări
Imaginea articolului Marii consumatori de electricitate vor lua mai puţine certificate, producătorii de gaze vând pe bursă

Marii consumatori de electricitate vor lua mai puţine certificate, producătorii de gaze vând pe bursă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Introducem obligativitatea producătorilor de gaze de a pune o cantitate pe bursă, în felul ăsta putem să ajutăm ca preţurile să fie competitive şi, eventual, să o ia în jos având în vedere cererea şi oferta. Aplicăm şi o nouă reglementare, un nou ghid la nivelul Uniunii Europene, şi reducem cu până la 85% la certificate verzi pentru marii consumatori, ajutându-i astfel pe cei care creează zeci de mii de locuri de muncă şi care, de fapt, reprezintă industria să rămână competitivi şi să îşi scadă preţurile şi costurile cu energia", a declarat premierul Victor Ponta.

TITLURILE ZILEI

Conform unui proiect de hotărâre de guvern, marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

"În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%", se arată în document.

Schema de sprijin are, conform proiectului, o valabilitate de 10 ani şi va fi aplicată după primirea avizului Comisiei Europene.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

În acelaşi timp, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o anumită cotă din producţie, actualul ministru al Economiei, Constantin Niţă, declarând atunci că pe bursă ar putea fi vândut între 20% şi 30% din totalul producţiei proprii, în cazul producătorilor, respectiv al totalului estimat spre vânzare, în cazul furnizorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici