Merită să faceţi economii în valută? La un depozit de 5.000 de euro pe trei luni nu retrageţi nici măcar banii depuşi

Dobânzile în scădere şi comisioanele mari de retragere numerar fac neatractive depozitele în valută, pentru că în multe cazuri clienţii care vor să-şi păstreze economiile în euro ajung să scoată de la bancă mai puţini bani decât au depus.

1574 afișări
Imaginea articolului Merită să faceţi economii în valută? La un depozit de 5.000 de euro pe trei luni nu retrageţi nici măcar banii depuşi

Merită să faceţi economii în valută? La un depozit de 5.000 de euro pe trei luni nu retrageţi nici măcar banii depuşi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Dacă aveţi 5.000 de euro şi vreţi să-i depu­neţi la bancă pentru mai puţin de trei luni trebuie să cântăriţi cu atenţie ofertele din piaţă, pentru că multe bănci mari au coborât cu bonificaţiile la 1-2% pe an, iar dobânda încasată nu mai acoperă nici măcar comisionul de retragere a banilor din cont.

Calculele efectuate de ZF arată că în cel mai rău scenariu posibil, un client ajunge să retragă la scadenţă 4.981 de euro la 5.000 de euro depuşi iniţial. Co­mi­sioanele de retra­gere numerar ajung până la 0,6% din suma depusă, adică 30 de euro la un depozit de 5.000 de euro. Spre comparaţie, la o bonificaţie de 2% pe an, dobânda încasată este de 21 de euro. Practic, pen­tru a acoperi costul comisionului de retragere, un de­po­nent trebuie să aleagă un depozit cu dobândă de 2,5%-3% pe an sau unul cu scadenţa de cel puţin şase luni.

„Clienţii trebuie să se uite la toate caracteristicile depozitului, nu doar la anun­ţul de marketing al băn­cii. Băncile merg pe ide­ea de a descuraja clie­n­ţii să-şi retragă banii la prima scadenţă. Vor să se asigure că au resurse pe termen lung fără să-şi asume riscul să plătească dobânzi mari pentru a atrage clienţi care să-şi ţină banii în depozite cu scadenţa iniţială mai lungă. Sunt preferate astfel depozitele pe una sau trei luni, dar reînnoite la scadenţă“, comentează analistul financiar Dragoş Cabat.

Citeşte mai multe despre economiile în valută pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici