Ministerul Finanţelor Publice: România susţine asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor din InvestEU - Mediafax

Ministerul Finanţelor Publice: România susţine asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor din InvestEU

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a prezentat poziţia României faţă de programul de investiţii InvestEU, pentru care Uniunea Europeană (UE) are alocată o garanţie de 38 de miliarde de euro: asigurarea echilibrului geografic, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

224 afişări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor Publice: România susţine asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor din InvestEU

Ministerul Finanţelor Publice: România susţine asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor din InvestEU

„În privinţa programului InvestEU, România s-a pronunţat pentru asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor şi a subliniat nevoia simplificării şi flexibilităţii în vederea accesării acestui program de către Statele Membre”, se scrie într-un comunicat de presă al MFP, emis duminică.

Despre programul InvestEU s-a discutat, sâmbătă, la Viena, la a doua sesiune a reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN), unde România a fost reprezentată de ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici. În cadrul sesiunii, discuţiile s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare din perspectiva programului InvestEU şi a instrumentelor privind consolidarea reformelor structurale şi stabilizarea macroeconomică, propuse în următorul Cadru Financiar Multianual al UE, dar şi pe propunerile pentru impozitarea economiei digitale.

„InvestEU este un nou program de investiţii care va fi finanțat din bugetul UE, aferent Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, după modelul Planului de Investiţii pentru Europa (aşa-numitul Plan Juncker). Fondul InvestEU va mobiliza investiţii publice şi private, prin intermediul unei garanţii de la bugetul UE în valoare de 38 de miliarde de euro, care va sprijini proiectele de investiţii ale partenerilor financiari, cum sunt grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi alţii, şi va spori capacitatea acestora de a-şi asuma riscuri. Domeniile în care UE poate aduce cea mai mare valoare adăugată pentru a atrage investiţii private sunt: infrastructura sustenabilă (până la 11,5 miliarde de euro); cercetare, inovare şi digitalizare (până la 11,25 miliarde de euro); întreprinderi mici şi mijlocii (până la 11,25 miliarde de euro); investiţii sociale şi competenţe (până la 4 miliarde de euro)”, se subliniază în documentul de presă al Finanţelor.

Legat de Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale şi Funcţia de Stabilizare, România susţine instrumentele care facilitează convergenţa în interiorul UE şi necesitatea ca acestea să fie accesibile tuturor statelor membre, indiferent dacă sunt parte a zonei euro. Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale are trei componente: instrumentul de realizare a reformelor - 22 de miliarde de euro, asistenţă tehnică – 840 de milioane de euro şi facilitatea pentru convergenţă – 2,16 miliarde de euro.

În discuţiile privind propunerile pentru impozitarea economiei digitale, România şi-a reiterat sprijinul pentru eforturile de identificare a unei soluţii comune la nivelul Statelor Membre UE şi pentru cooperarea cu OECD pentru adoptarea unei soluţii la nivel global.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici