Ministrul Energiei: Sper să semnăm contractul de construire a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteri anul acesta

Ministrul Energiei, Anton Anton, speră că până la sfârşitul acestui an se va semna contractul de construire a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, prin parteneriat public-privat, acesta fiind un proiect prioritar pentru sistemul energetic naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX

268 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei: Sper să semnăm contractul de construire a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteri anul acesta

Ministrul Energiei: Sper să semnăm contractul de construire a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteri anul acesta

Anton Anton a declarat, joi, la Cluj-Napoca într-o conferinţă de presă că proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti este prevăzut în strategia naţională de energie, fiind una dintre modalităţile prin care se acumulează mari cantităţi de energie electrică.

”Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect prioritar pentru România pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Aşteptăm ca într-o lună să scoatem documentaţia pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalităţile prin care se acumulează mari cantităţi de energie electrică este schema de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia naţională de energie”, a spus Anton.

TITLURILE ZILEI

Acesta a povestit că a primit vizita unei delegaţii de la o companie din Coreea de Sud, specializată în energia nucleară şi hidro.

”Le-am spus că trebuie să reabilităm Unitatea 1 de la Cernavodă şi îi aştept să vină la licitaţie. Dar le-am mai spus că, văzând că au şi hidro în denumire, abia aştept să vină şi la Tarniţa-Lăpuşteşti, la parteneriatul public privat. Un astfel de parteneriat înseamnă că o firmă privată vine cu nişte bani, realizează împreună cu statul investiţia respectivă, şi într-un anumit interval de timp trebuie să îşi recupereze banii investiţi”, a explicat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, există mai multe companii care şi-a manifestat interesul de a investi în proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Lucrările la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, situată pe râul Someşul Cald, la 30 de km de Cluj-Napoca, ar trebui să dureze între 5 şi 7 ani, unitatea urmând să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare. Realizarea proiectului este estimată la peste un miliard de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici