Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Întrebarea nu e dacă adoptăm moneda euro, ci când

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus, joi, în cadrul summitului "Bunei Guvernări" organizat de think tank-ul Strategikon, că în situaţia adoptării monedei euro de către România, întrebarea care ar trebui să fie pusă este "când", nu "dacă" .

685 afișări
Imaginea articolului Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Întrebarea nu e dacă adoptăm moneda euro, ci când

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Întrebarea nu e dacă adoptăm moneda euro, ci când (Imagine: Shutterstock)

Isărescu a precizat că adoptarea monedei euro este un proces complex economic şi cultural.

Printre criteriile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro se numără şi păstrarea deficitului bugetar scăzut. Guvernatorul BNR a precizat că există o presiune pe deficitul guvernamental, subliniind că acesta ar trebui să se păstreze nu doar pentru trei ani, ci pentru toată perioada.

Guvernatorul Băncii Naţionale a menţionat, de asemenea, că europenii încep să resimte costurile adoptării monedei europene. "Oamenii realizează în Europa că nu sunt doar beneficii de pe urma adoptării monedei euro, ci şi costuri", a spus Isărescu, la summitul "Bunei Guvernări".

TITLURILE ZILEI

"Acţiunile pregătitoare participării la zona euro constau în îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală (criteriile de la Maastricht): inflaţie şi dobânzi apropiate de cele ale ţărilor din zona euro, stabilitate a cursului de schimb, deficit şi datorie publică scăzute. În plus, determinarea gradului de sustenabilitate a procesului de convergenţă este posibilă prin analiza unor indicatori de aliniere structurală (convergenţă reală), precum nivelul PIB pe locuitor, gradul de deschidere a economiei, structura economiei, finanţarea deficitului de cont curent, costul forţei de muncă, gradul de intermediere financiară etc. O altă cerinţă este continuarea procesului de preluare şi transpunere în legislaţia naţională a reglementărilor comunitare (convergenţa juridică)", se arată pe site-ul BNR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici