Euro se prăbuşeşte în faţa dolarului. Şi acţiunile europene scad după ce Rusia a închis Nord Stream 1

Euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimele două decenii, după ce Rusia a închis o conductă majoră de gaz către Europa, crescând probabilitatea unor dureri substanţiale pentru economiile europene care suferă deja din cauza creşterii preţurilor la energie.

6457 afișări
Imaginea articolului Euro se prăbuşeşte în faţa dolarului. Şi acţiunile europene scad după ce Rusia a închis Nord Stream 1

Euro a scăzut cu până la 0,7%, până la un minim de 0,9888 dolari, în cursul după-amiezii de luni, în Asia, marcând astfel prima dată în ultimii 20 de ani când moneda unică a coborât sub pragul de 0,99 dolari, notează Financial Times.

Scăderea bruscă sub prag a avut loc după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în blocul comunitar

Compania de stat Gazprom a declarat că suspendarea s-a datorat unei defecţiuni tehnice.

Dar anunţul a venit la doar câteva ore după ce ţările G7 au anunţat că intenţionează să avanseze cu o plafonare a preţurilor la exporturile de petrol rusesc, în încercarea de a reduce veniturile care ajung la Moscova şi care ar putea fi folosite pentru a finanţa invazia sa în Ucraina.

Contractele la bursă au reflectat înrăutăţirea perspectivelor pentru economiile europene, iar indicele Euro Stoxx 50 era preconizat să se prăbuşească cu peste 3 procente la deschiderea pieţelor din Frankfurt şi Paris. Se aştepta ca indicele FTSE 100 să piardă aproximativ 1%.

"Sarcina BCE este mult îngreunată de incertitudinea legată de livrările de gaze ruseşti", a declarat Brian Martin, şeful departamentului de cercetare economică G3 de la ANZ, adăugând că o creştere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii de referinţă a BCE a fost deja estimată pentru această săptămână. "Decizia Moscovei de a nu reporni fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream ridică riscurile de creştere în sens descendent, în timp ce creşte perspectiva inflaţiei".

Euro a atins paritatea cu dolarul în iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, investitorii căutând active de refugiu într-un mediu economic global care se înrăutăţeşte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici