Opinie Adrian Vasilescu: Un sfârşit de an altfel decât celelalte

Din '91 încoace, an de an, inflaţia exploda toamna. Cotele ei urcau vertiginos până la sfârşitul anului. Apoi, la începutul anului următor, fie urcau mai departe, fie se menţineau la nivelul înalt deja atins. Aşa s-au petrecut lucrurile vreme îndelungată.

3320 afișări
Imaginea articolului Opinie Adrian Vasilescu: Un sfârşit de an altfel decât celelalte

Adrian Vasilescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Toamna era deci, an de an, sezonul accelerării creşterii preţurilor. Aşa se părea că va fi şi în 2012. Dar nu este. Acest sfârşit de an, cel puţin în privinţa inflaţiei, nu seamănă cu celelalte. După ce inflaţia coborâse în mai până la cel mai de jos nivel din perioada de după '89, de 1,79 la sută, inflaţia a urcat treptat, ajungând în septembrie până la 5,33 la sută.

S-a spus şi s-a scris: toamna 2012 a reaprins focul inflaţiei, iar creşterea preţurilor va face explozie. Iată însă că nu e aşa. După ce în iunie, iulie şi august inflaţia a crescut "contabiliceşte" prin manifestarea efectului de bază - cele patru luni de scăderi de preţuri din vara lui 2011 - la care s-a adăugat în septembrie efectul secetei din 2012, preţurile şi-au încetinit creşterea în octombrie.

Pentru că, aşa cum am văzut în comunicatul INS, preţurile unor alimente, între care cartofii, fasolea şi uleiul, şi-au oprit în octombrie elanul extravagant. Inflaţia nu dă semne că ar vrea să crească mai mult, chiar dacă unii analişti văd un salt al preţurilor până în jurul nivelului de 6 la sută.

Citeşte articolul integral cu opinia lui Adrian Vasilescu despre sfârşitul de an ca toate celelalte pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici