Opinie Cristian Hostiuc: Nu suntem pregătiţi pentru inflaţie şi dobânzi mici

Anul 2012 a debutat cu două minime istorice pentru BNR şi pentru România. Inflaţia a ajuns la un minim istoric anual de 3,14% (decembrie 2011 la decembrie 2010), iar joi BNR a redus dobânda de politică monetară la 5,5% pe an, alt minim istoric pentru ultimii 21 de ani. Nu ştiu cum a fost înainte de 1989, cum era cu minimele istorice.

325 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Nu suntem pregătiţi pentru inflaţie şi dobânzi mici

Opinie Cristian Hostiuc: Nu suntem pregătiţi pentru inflaţie şi dobânzi mici (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Ceea ce alte ţări tovarăşe ale României în blocul comunist au atins mai repede, noi am atins după 21 de ani. A fost un drum cam lung de parcurs, aşa ca de ţară, cu hârtoape şi mocirlă, când putea fi un drum naţional cât de cât curat. Până la autostradă mai avem.

Dar întrebarea mea este dacă BNR şi tot sistemul bancar, obişnuiţi istoric cu o inflaţie şi rate de dobândă de două cifre, se pot descurca cu noile cifre. Dar nu numai ei, ci şi toată economia. Inflaţia mare putea să ascundă multe şi astfel toată lumea trăia şi se descurca într-un concubinaj fericit. Creşterile anuale de afaceri sau venituri la buget în valoare nominală de două cifre cel puţin, iar dacă aveai o stabilitate cât de cât a cursului, pentru că BNR voia să reducă inflaţia, atunci rezultatele finale în euro sau dolari erau chiar spectaculoase. Salariile nu ţineau pasul cu inflaţia, dar creşteau şi tot timpul exista această speranţă. Era inflaţie de 30%, salariile urcau cu 20%, cursul creştea cu numai 18%, deci era bine.

Acum totul s-a schimbat dramatic , şi cifre şi psihologie. Când vezi în faţa ochilor creşteri anuale de business de sub 10%, când pe perete veniturile estimate sunt de maximum 4-5% faţă de 20% acum câţiva ani, când în dreptul salariilor nu există niciun procent de creştere, ci ar putea fi chiar scădere, atunci realizezi că totul dintr-o dată este foarte greu. Înainte afacerile creşteau din inerţie, prin simpla lor existenţă, prin inflaţie şi curs, dacă aveai legat preţul produsului şi al serviciului la evoluţia ratei leu/dolar/euro. Iar inflaţia era scuză pentru tot. Când veneau străinii şi vedeau cifrele se speriau. Ei aveau cu chiu, cu vai creşteri anuale de 5-8%, iar în România raportările către centru începeau de la 15-20% în sus.

Dobânzile mari, în cifre, la depozite îţi aduceau o satisfacţie nominală. La cea reală nu te gândeai. Acum, la o dobândă de 7% pe an la lei, adică zero şi ceva la sută pe lună, parcă nu ar mai avea sens să ţii banii la bancă. Nici nu-ţi dai seama ce dobândă primeşti.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici