Opinie Cristian Hostiuc: Ştie BNR să facă politică monetară în lei cu economia reală, a companiilor şi a persoanelor fizice?

Din noiembrie anul trecut, BNR a început un proces de reducere succesivă a ratei dobânzii de politică monetară de la 6,25% până la 5,5%. Dacă această scădere s-ar fi transmis imediat pe lanţul economic, costul creditelor în lei, dar şi randamentul depozitelor ar fi trebuit să scadă cu 12%, iar soldul creditelor în lei să crească.

123 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Ştie BNR să facă politică monetară în lei cu economia reală, a companiilor şi a persoanelor fizice?

Opinie Cristian Hostiuc: Ştie BNR să facă politică monetară în lei cu economia reală, a companiilor şi a persoanelor fizice? (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Joi, de la ora 11:00 consiliul de administraţie al BNR se întruneşte din nou, iar analiştii se aşteaptă să reducă dobânda la 5,25%.

Ce avem după cinci luni? Dobânda medie la creditele în lei acordate populaţiei şi companiilor a scăzut de la 10,9% (octombrie 2011) la 10,5% (februarie 2012), respectiv cu mai puţin de 4%.

Soldul creditelor în lei nu s-a îmbunătăţit deloc, chiar reducându-se de la 80,7 mld. lei în octombrie la 80,3 mld. lei în februarie. În termeni de economie reală, deciziile BNR de a reduce dobânda şi a lăsa mai multă lichiditate în piaţă nu au avut niciun efect. Între timp a mai intervenit şi criza din Grecia, Europa a fost la un pas să fie făcută knock-out, au dispărut peste noapte liniile de finanţare de la băncile-mamă, iar din cuvântul şefilor de la risc nu iese nimeni.

Totuşi întrebarea fundamentală este dacă politica monetară în lei are un efect în economia reală la nivelul companiilor şi al populaţiei, şi nu doar la nivelul relaţiei dintre bănci şi Ministerul Finanţelor privind asigurarea finanţării bugetului prin achiziţia de titluri de stat.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici