Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cine este vinovat de creşterea cursului. Ponta, Boc, căderea lui MRU, Grecia sau Isărescu fiindcă nu-l mai ţine?

De la începutul anului şi până vineri cursul leu/euro a crescut cu 3,35%, din care în luna mai a urcat cu 2%. Faţă de tot anul trecut, creşterea cursului în cinci luni este dublă, având în vedere că în 2011 euro a câştigat 1,8% faţă de leu. Cine este de vină pentru această creştere a cursului de 2%, neprogramată.

487 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cine este vinovat de creşterea cursului. Ponta, Boc, căderea lui MRU, Grecia sau Isărescu fiindcă nu-l mai ţine?

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cine este vinovat de creşterea cursului. Ponta, Boc, căderea lui MRU, Grecia sau Isărescu fiindcă nu-l mai ţine? (Imagine: Shutterstock)

BNR dă vina pe noua situaţie externă, respectiv impasul în care a ajuns din nou Grecia şi creşterea probabilităţii de a părăsi zona euro, ceea ce ar avea efecte catastrofale. Iar leul, o monedă a unei ţări de la periferie, nu poate rezista şocurilor externe, la fel cum nu rezistă nici zlotul polonez, forintul maghiar sau coroana cehă.

La polul opus, de pe băncile opoziţiei, Adriean Videanu, liderul marcant al PDL şi fost vicepremier, susţine că Ponta şi noua guvernare sunt vinovaţi de această creştere a cursului, adică de deprecierea leului, pentru că sunt incoerenţi, nu au un program economic credibil şi de aceea investitorii au devenit îngrijoraţi şi nu mai au încredere.

De pe băncile puterii, noul premier Victor Ponta dă vina pe guvernarea Boc şi MRU (Mihai Răzvan Ungureanu) pentru dezastrul lăsat în urmă. Dar spune că are deplină încredere în BNR că va gestiona situaţia, adică va controla mişcările de curs. Populaţia şi companiile îndatorate până peste cap în valută şi cărora orice creştere de curs le măreşte factura îşi îndreaptă ochii înspăimântaţi către Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în speranţa că acesta ştie ce face.

Dealerii bancari, care toată ziua stau cu ochii în ecran şi care văd în timp real cererea şi oferta de valută, spun că oferta de euro s-a subţiat destul de mult, iar "BNR este singura care mai dă valută". Lipsa investiţiilor străine, a intrărilor de capital şi a fondurilor europene mai are puţin şi îi explodează în faţă economiei, iar aici vinovat este guvernul Boc, care trei ani nu a făcut nimic pe această temă.

Noua criză din Grecia, care scoate în evidenţă şi mai mult problemele financiare ale Europei, prinde din nou România pe picior greşit. Scăderea inflaţiei şi a dobânzilor la lei nu are niciun efect având în vedere că economia noastră nu este atât de competitivă încât să reziste cu o inflaţie de 1,8% pe an, mai mică şi decât cea din zona euro. Iar dobânzile la lei au scăzut mult prea târziu şi oricum bancherii obişnuiţi să lucreze mai mult cu euro nu ştiu ce să facă cu împrumuturile în moneda naţională şi cum să le promoveze în piaţă.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici