Opinie Cristian Hostiuc, ZF: România are mai degrabă nevoie de creşterea salariilor mici şi mijlocii prin reducerea taxelor pe muncă decât de scăderea TVA

România are nevoie ”disperată” în acest moment de creşterea masei salariale, care a pierdut în criză câte 7 miliarde de euro în fiecare an, adică 42 de miliarde de euro până acum. În 2008 România avea o masă salarială anuală de 60 de miliarde de euro, iar acum are de 53 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare lovitură primită de economia românească şi care nu se recuperează.

376 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: România are mai degrabă nevoie de creşterea salariilor mici şi mijlocii prin reducerea taxelor pe muncă decât de scăderea TVA

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: România are mai degrabă nevoie de creşterea salariilor mici şi mijlocii prin reducerea taxelor pe muncă decât de scăderea TVA

Dacă PIB-ul şi-a revenit la nivelul din 2008, masa salarială nu şi-a revenit deloc. Din acest motiv consumul, adică cererea internă, îşi revine atât de greu, ceea ce menţine afacerile interne, care sunt deţinute în special de companiile româneşti, la o cotă de avarie, supraîndatorate şi cu spatele atât la bancă, stat şi furnizori în fiecare zi.

Economia românească are mai mult nevoie de creşterea masei salariale, care în acest moment nu se poate face decât prin două măsuri administrative – creşterea şi mai accelerată a salariului minim şi scăderea taxelor pe forţa de muncă – şi mai puţin de scăderea TVA, fie şi la alimente.

În criză populaţia şi-a reglat consumul de alimente, ştie cât poate consuma şi cât plăteşte. Ceea ce nu apucă să regleze, pentru că piaţa forţei de muncă a scăzut şi a devenit mai puţin concurenţială, a fost salariul.

Prioritatea guvernului Ponta ar trebui să fie creşterea salariilor mici şi mijlocii, acolo unde se localizează cele mai multe venituri din economia românească.

Nivelul redus al salariilor reprezintă punctul nevralgic al economiei româneşti din perspectiva cererii interne. În acest moment salariul minim este de 975 de lei brut, iar de la 1 iulie va creşte la 1.050 de lei brut.

Chiar şi în condiţiile în care din 2012 încoace salariul minim a crescut accelerat de la 700 de lei la 1.050 de lei, această creştere fiind cel mai bun lucru realizat de guvernul Ponta, totuşi în continuare nivelul este mic. În 2005 salariul salariul minim pe economie era de 310 lei, iar până în 2012 s-a făcut 700 de lei, adică în 8 ani a câştigat 300 de lei, cât a câştigat acum în 3 ani.

De asemenea România are un cost foarte ridicat pe forţa de muncă, respectiv un angajator trebuie să plătească taxe extrem de ridicate deoarece cutuma locală este să se negocieze net-ul, compania fiind responsabilă de plata taxelor totale.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici