Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Relansarea economiei vine mai mult din transparenţa cheltuielilor decât din scăderea dobânzii

Decizia Băncii Naţionale de reducere a dobânzii de referinţă cu 0,25% poate crea un spaţiu de relansare a economiei prin micşorarea costurilor de credite, dar cea mai mare resursă rămâne economisirea banilor publici care sunt cheltuiţi fără rezultate.

35 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Relansarea economiei vine mai mult din transparenţa cheltuielilor decât din scăderea dobânzii

Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Relansarea economiei vine mai mult din transparenţa cheltuielilor decât din scăderea dobânzii

Nu s-a aruncat cu banii niciodată în istoria României aşa cum se aruncă în aceşti ani. Şi în pofida crizei, risipa continuă. La adăpostul unor cifre de creştere economică şi de deficit îndeplinite, datoria publică creşte lunar cu 400 milioane de euro, aşa cum s-a întâmplat în 2011.

Mulţi se întreabă de unde poate avea ţara rezerve de supravieţuire şi chiar de relansare. Simplu: din oprirea risipei. Lipsa unui centralizator al cheltuielilor şi al măsurării eficienţei lor este cauza principală.

Nu se poate să cheltuieşti de două ori mai mult decât în 2005, să ai buget de 3,5 miliarde de euro la Transporturi şi de 3,5 miliarde de euro la Agricultură şi economia să fie în continuare îngheţată.

Unde se scurg aceşti bani dacă nu rodesc în economie, direct în conturile din străinătate?

Creşterea datoriei pentru majorarea investiţiilor publice este o capcană din acest punct de vedere. Este bine că ministerele au ieşit la raport la sfârşitul anului trecut să-şi prezinte bilanţul şi planurile pentru 2012, dar transparenţa cheltuirii banilor este insuficientă.

Aici este cheia - fiecare instituţie publică trebuie obligată să pună pe site fiecare decont.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici