Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Surpriza anului 2012 va veni iarăşi din agricultură

Cele mai mult opinii converg spre ideea că agricultura a avut o evoluţie foarte bună în 2011 în principal ca urmare a vremii favorabile, iar în 2012, cum deja a fost înregistrată secetă în toamnă, agricultura va contribui la scăderea PIB-ului.

33 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Surpriza anului 2012 va veni iarăşi din agricultură

Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Surpriza anului 2012 va veni iarăşi din agricultură

Este posibil. Dar la acest capitol, al agriculturii, s-a discutat deocamdată prea puţin despre creşterea gradului de mecanizare şI contribuţia acestuia la majorarea producţiei agricole.

Cu vreme favorabilă sau nu, în ultimii trei ani de criză exporturile de produse agroalimentare s-au dublat. În 2008, erau de 2,1 mld. euro, iar pentru 2011 sunt estimate la 4 miliarde de euro.

În acelaşI interval, importurile de produse agro-alimentare au crescut de la 4,2 miliarde de euro la doar 4,6 miliarde de euro.

Ca urmare, deficitul în comerţul de produse agro-alimentare a scăzut de la 2,1 miliarde de euro în 2008 la un estimat de 600 milioane de euro pentru anul acesta. Datele pentru 2011 sunt estimate pe baza evoluţiei de la opt luni, care arată o creştere de 28% a exporturilor şI de 18% a importurilor de produse agroalimentare.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici