Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Cum am pierdut trei sferturi din bugetul transporturilor în 2011

Institutul de Statistică a anunţat ieri că produsul intern brut a fost de 578 miliarde de lei în preţuri curente anul trecut, mai bun cu 31 miliarde de lei decât nivelul pe care a fost construit bugetul pe 2011, de 547 miliarde de lei.

210 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Cum am pierdut trei sferturi din bugetul transporturilor în 2011

Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Cum am pierdut trei sferturi din bugetul transporturilor în 2011 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Îmbunătăţirea activităţii în economie nu a avut însă niciun ecou în veniturile bugetului consolidat, care au fost egale cu estimările iniţiale, adică circa 181 miliarde de lei.

Aceasta înseamnă că în loc să fie de 33,1% din PIB ponderea veniturilor bugetare totale (obţinută din raportul dintre 181 miliarde lei venituri şi PIB-ul estimat de 547 miliarde de lei) a fost de doar 31,3% (raportul dintre 181 miliarde de lei venituri şi PIB-ul obţinut de 578 miliarde de lei), cu 1,8% din PIB mai puţin.
Cu alte cuvinte, din punct de vedere fiscal, cele 31 miliarde de lei în plus la PIB nu au avut niciun efect. Ca şi cum nu ar fi fost. Cât înseamnă 1,8% din PIB neîncasat? 10 miliarde de lei.
Dacă Ministerul Finanţelor îşi făcea treaba şi menţinea un nivel al încasărilor relativ la PIB conform cu ceea ce îşi asumase sau măcar egal cu cel de 32,8% din PIB în 2010, la buget ar fi intrat cu 10 miliarde de lei mai mulţi bani, adică 191 miliarde de lei şi nu doar 181 miliarde de lei.
Diferenţa de 10 miliarde de lei neîncasată înseamnă trei sferturi din bugetul Ministerului Transporturilor în 2011. Cifrele sunt necruţătoare. În plină criză, după majorări de TVA şi tăieri de salarii care au dat economia peste cap în 2010, statul şi-a permis să nu strângă la buget 10 miliarde de lei anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici