Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Prima lună din 2012, compromisă pentru afaceri şi administraţie, dar un câştig pentru democraţie

Este foarte probabil că prima lună din ianuarie a fost compromisă pentru business - atât pentru investiţii, care oricum erau aproape de stadiul de îngheţ, cât şi pentru consum.

214 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Prima lună din 2012, compromisă pentru afaceri şi administraţie, dar un câştig pentru democraţie

Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Prima lună din 2012, compromisă pentru afaceri şi administraţie, dar un câştig pentru democraţie

Şi este sigur că a fost compromisă pentru administraţie. Cine să mai mişte în ministere când oamenii strigă în stradă şi şefii sunt încremeniţi la televizoarele (prea multe) din birouri deschise pe posturile de ştiri?

De altfel, s-a şi văzut în acţiunile ministerelor. Într-un an care trebuia să debuteze în forţă, în care România trebuie să atragă 250 milioane de euro pe lună fonduri europene, deci 60 milioane de euro pe săptămână, pentru că altfel va pierde miliarde de euro în decembrie 2012, niciun proiect nou, nicio iniţiativă notabilă nu s-a făcut auzită.

Este foarte posibil însă ca luna ianuarie să fie, prin consistenţa dezbaterilor provocate de ieşirea oamenilor în stradă, un câştig pentru democraţie. Când oamenii arată că le pasă cum le este administrat spaţiul comun, atunci va urma şi implicarea socială şi chiar politică. Este un semn bun.

Şi este un câştig pentru democraţie şi pentru că dinspre Curtea Constituţională a venit un semnal de normalitate - interdicţia de comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale. S-ar fi întâmplat şi dacă nu ar fi ieşit oamenii în stradă? Nu este sigur.

Există riscul însă ca pentru administraţie aşa cum a început anul să îl şi continue, ceea ce va fi dezastruos.

Cei mai înalţi funcţionari ai statului român, oameni care ar trebui să aibă o viziune despre cum trebuie să arate ţara în următorii 5-10 ani şi care stau pe resurse de miliarde de euro, tac. Nu au idei. Nu ştiu ce să facă cu oamenii, ce să facă cu banii. S-au învăţat să li se spună de sus, de la preşedinte eventual sau de la FMI, cum trebuie să acţioneze.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici