Patronat BCA: Legislaţia economică, cu multe hibe, devine restrictivă pentru sectorul construcţiilor

Producătorii de BCA spun că anul 2013 nu a readus construcţiile pe creştere, iar unele dintre măsurile adoptate de autorităţi, precum acciza la carburanţi sau "taxa pe stâlp", îngrădesc şi mai mult dezvoltarea sectorului de profil.

171 afișări
Imaginea articolului Patronat BCA: Legislaţia economică, cu multe hibe, devine restrictivă pentru sectorul construcţiilor

Patronat BCA: Legislaţia economică, cu multe hibe, devine restrictivă pentru sectorul construcţiilor

"Anul trecut a fost o reducere în construcţii, piaţa s-a contractat în continuare. Legislaţia economică are multe hibe şi în loc să lanseze construcţia de case, devine prohibitivă", a declarat vineri Niculae Duşu, preşedintele PRO BCA (organizaţia patronală a producătorilor de BCA).

Suprataxarea carburanţilor cu 7 eurocenţi, măsură intrată în vigoare de la 1 aprilie, va influenţa negativ piaţa materialelor de construcţii prin creşterea costurilor de transport, reflectată ulterior în preţul la raft, spun producătorii de BCA.

TITLURILE ZILEI

Patronatul apreciază că scumpirea transportului va descuraja extinderea zonelor de distribuţie, ceea ce va conduce la creşterea importurilor de materiale de construcţii.

Pe de altă parte, impozitul pe construcţii speciale intrat în vigoare de la începutul anului, cunoscut şi ca "taxa pe stâlp", este o măsură "profund iresponsabilă", cu efecte dramatice asupra economiei.

Reprezentanţii PRO BCA au mai criticat şi popularizarea soluţiilor constructive costisitoare (termoizolarea construcţiilor noi), în locul implementarii unor programe de stimulare a construcţiilor eficiente energetic şi economice, fiscalizarea excesivă a muncii, modificările legislative repetate sau introducerea taxelor de circulaţie pe drumurile judeţene, a celor naţionale şi a accesului în localităţi.

Printre propunerile producătorilor de BCA se numără extinderea graficului de liberalizare a preţului la gazele naturale până la sfârşitul anului 2016 şi agrearea unui nivel maxim al preţului din producţia internă.

În domeniul energiei electrice, patronatul solicită eliminarea tarifului de cogenerare, ca şi în cazul exportului de electricitate, stabilirea unui tarif maxim de 15 lei/MWh pentru achiziţia de certificate verzi şi instituirea unei scheme de ajutor de stat privind reducerea obligaţiilor de plată la certificate verzi pentru marii consumatori de curent electric.

Membrii PRO BCA sunt Celco, Macon, Elpreco, Xella Ro, Somaco Grup Prefabricate, Soceram şi Alba Aluminiu.

Cele şapte companii au realizat anul trecut o cifra estimativă de afaceri de peste 125 milioane euro în cele 14 unităţi de producţie pe care le deţin. Producţia de BCA generată de membrii patronatului a totalizat 1,3 milioane metri cubi la nivelul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici