Percepţia privind evoluţia economiei României s-a înrăutăţit

Percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a înrăutăţit în luna mai, deşi cea pentru Europa Centrală şi de Est s-a îmbunătăţit, potrivit unui sondaj al institutului ZEW şi grupului bancar Erste.

24 afișări
Imaginea articolului Percepţia privind evoluţia economiei României s-a înrăutăţit

Percepţia privind evoluţia economiei României s-a înrăutăţit (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, indicatorul ZEW al aşteptărilor experţilor financiari privind evoluţia economiei în următoarele şase luni a scăzut în luna mai, în cazul României, cu 8,2 puncte, faţă de aprilie, la 27,2 puncte. În plus, indicatorul pentru evaluarea condiţiilor actuale de afaceri s-a diminuat cu 7,3 puncte, la -47,8 puncte, cel mai redus nivel din regiune.

Totodată, 46% dintre participanţii la sondaj estimează că dobânzile vor scădea pe termen scurt. Analiştii apreciază, de asemenea, că leul se va deprecia în faţa euro, cu toate că moneda unică europeană îşi pierde din putere în raport cu alte valute.

În privinţa salariilor, experţii estimează că acestea vor creşte în România, în acest an, însă cu cel mai redus ritm din rândul statelor ECE. Totodată, distribuţia veniturilor din România va fi caracterizată de cel mai ridicat grad de inegalitate din zona.

În Europa Centrală şi de Est, indicatorul încrederii în economie s-a majorat cu 7,2 puncte, la 35,2 puncte.

"Regiunea pare să fie afectată doar marginal de incertitudinile legate de criza datoriilor din anumite state ale zonei euro", arată studiul ZEW.

Pentru zona euro, indicatorul încrederii a urcat în luna mai cu 2,4 puncte, la 32 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici