Povestea uneia dintre cele mai mari bănci europene. Rănită de criză, dezmembrată şi apoi devorată de concurenţi, a revenit din propria cenuşă

Rănită de criză, dezmembrată şi apoi devorată de concurenţi, ABN Amro, cândva una dintre cele mai mari bănci europene, renaşte încet şi îşi recâştigă clienţii cuceriţi de Royal Bank of Scotland (RBS) şi Deutsche Bank.

674 afișări
Imaginea articolului Povestea uneia dintre cele mai mari bănci europene. Rănită de criză, dezmembrată şi apoi devorată de concurenţi, a revenit din propria cenuşă

Povestea uneia dintre cele mai mari bănci europene. Rănită de criză, dezmembrată şi apoi devorată de concurenţi, a revenit din propria cenuşă (Imagine: HEPTA/Mediafax)

ABN Amro este una dintre primele bănci străine intrate în România, în 1995. În doar patru ani, instituţia olandeză de credit, specializată pe finanţarea companiilor, a reuşit să-şi majoreze activele de 10 ori şi să ajungă în vârful clasamentului bancar. În ajunul crizei financiare, banca-mamă a fost ruptă în bucăţi şi înghiţită de RBS, Fortis şi Santander. Subsidiara ro­mânească a fost preluată de RBS, care, intrată în criză slăbită de preluarea ostilă a ABN, cât a deţinut-o n-a făcut decât s-o elimine treptat. Acum nici RBS nu mai are afaceri semnificative în Ro­mânia. Fortis, care a preluat opera­ţiunile olandeze ale ABN, s-a prăbuşit.

Acum, guvernul olandez se pregăteşte să privatizeze ce a reuşit să salveze din ABN, iar norocul pare că începe să surâdă.

„Clienţii noştri corporate mari i-au fost alocaţi RBS, iar acum mulţi dintre ei s-au întors la ABN“, spune pentru Financial Times Gerrit Zalm, fostul ministru olandez de finanţe care a preluat conducerea băncii după ce aceasta a fost salvată din criză.

Citeşte mai multe despre povestea ABN pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici