Preţurile alimentelor au scăzut pe plan mondial, la minimul din ultimii doi ani. Care sunt produsele la cu cele mai mari reduceri

Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în noiembrie până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, conduse de declinul uleiurilor vegetale, lactatelor si cerealelor, a anuntat joi agentia Natiunilor Unite pentru Alimentatie (FAO).

228 afișări
Imaginea articolului Preţurile alimentelor au scăzut pe plan mondial, la minimul din ultimii doi ani. Care sunt produsele la cu cele mai mari reduceri

Preţurile alimentelor au scăzut pe plan mondial, la minimul din ultimii doi ani

Indicele preţurilor la alimente FAO, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a a scăzut la 160,8 puncte luna trecută, în scădere faţă de 162,9 puncte în octombrie şi cel mai redus nivel din mai 2016.

În noiembrie, doar indicele preţurilor la zahăr a crescut, cu 4,4% faţă de luna octombrie, a precizat FAO.

Indicele preţurilor la cereale a înregistrat în SUA a înregistrat o medie de aproape 164 de puncte în luna noiembrie, în scădere cu 1,1% faţă de luna octombrie. Preţurile uleiului vegetal au scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, cu 7,6% în noiembrie, la minimul a 12 ani.

TITLURILE ZILEI

Preţurile la cereale s-au redus antrenate de evoluţiile de pe piaţa orezului şi a porumbului şi a concurenţei în creştere la export.

Preţul uleiului de palmier s-a diminuat considerabil, alimentat atât de stocurile mari din ţările exportatoare importante.

Soia şi floarea-soarelui au resimţit recolta abundentă din SUA, UE şi mai multe pieţe emergente şi perspectivele pozitive de producţie în regiunea Mării Negre.

Preţurile produselor lactate au scăzut cu 3,3% faţă de luna octombrie, al şaselea declin lunar.

FAO a anunţat că producţia globală de cereale în 2018/19 a fost de 2,595 miliarde de tone, în scădere uşoară faţă de prognoza anterioară şi cu 2.4% sub producţia record de anul trecut.

Prognoza FAO pentru producţia mondială de grâu în 2018/19 a fost de 725,1 milioane de tone, cu 2,8 milioane de tone mai mică decât prognoza anterioară, reflectând estimările reduse pentru recoltele din acest an în Turcia şi în Federaţia Rusă, a declarat FAO.

Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale la finele sezonului agricol, în 2019, este de 762 milioane de tone, neschimbată din noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici