Producătorii cer transparenţă în calcularea taxei clawback, prin raportarea medicamentelor decontate

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mai multă transparenţă în calcularea taxei clawback, prin transmiterea volumului de medicamente decontate, folosite pentru stabilirea bazei de impozitare pe fiecare companie.

174 afișări
Imaginea articolului Producătorii cer transparenţă în calcularea taxei clawback, prin raportarea medicamentelor decontate

Producătorii cer transparenţă în calcularea taxei clawback, prin raportarea medicamentelor decontate (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Potrivit APMGR, taxa clawback pe primul trimestru al anului 2014 continuă să fie nejustificat de mare, nivelul procentului "p" din calculul taxei clawback fiind de peste 20 la sută din vânzările medicamentelor compensate

În aceste condiţii, APMGR a solicitat conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să pună la dispoziţia companiilor farmaceutice datele privind volumele de medicamente decontate (numărul de unităţi) folosite pentru stabilirea bazei de impozitare pe fiecare companie.

TITLURILE ZILEI

"Dacă raportarea CNAS către companii s-ar face pe baza numărului de unităţi decontate, acestea ar putea calcula cu mai multă acurateţe consumul de medicamente, în raport cu propriile vânzări, iar creşterea artificială a taxei clawback ar putea fi oprită", a declarat preşedinte APMGR, Dragoş Damian, citat într-un comunicat de presă al asociaţiei.

Damian a precizat că solicitarea a fost formulată în contextul menţinerii nivelului nejustificat de ridicat al taxei clawback din ultimul trimestru din 2013 şi primul trimestru din acest an, care nu se reflectă în vânzările de medicamente înregistrate de companiile producătoare de medicamente generice.

"Nivelul de peste 20 la surtă al procentului «p» din calculul taxei clawback este împovărător pentru producătorii de medicamente generice, în condiţiile în care bugetul de referinţă pentru calculul taxei clawback este la nivelul consumului de medicamente din anul 2011", a precizat Dragoş Damian.

APMGR salută deschiderea conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a colabora cu producătorii de medicamente generice în vederea transparentizării modului de calcul al taxei clawback, însă semnalează că deocamdată nu s-au făcut suficiente demersuri pentru a corecta aceste inadvertenţe între nivelul contribuţiei clawback raportat de CNAS şi datele privind vânzările de medicamente deţinute de companiile membre APMGR.

Totodată, APMGR susţine necesitatea implementării unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65 la sută în calculul procentului "p" din formula clawback. Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maxim 65% din preţul medicamentului inovator) şi a fost deja agreată de CNAS şi acceptată de Ministerul de Finanţe că fiind neutră din punct de vedere bugetar.

"Sperăm că CNAS va răspunde pozitiv apelului nostru de transparentizare şi va susţine implementarea cât mai rapidă a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a se evita falimentarea industriei farmaceutice cu capacităţi de producţie locale şi limitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţ accesibil, în urma dispariţiei acestora de pe piaţă," a mai declarat Damian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici