Programul economic al lui Iohannis: economia nu mai trebuie construită prin şi în jurul bugetului de stat, statul asistenţial nu asigură prosperitatea, ci doar minimul necesar traiului

Programul economic al candidatului Klaus Iohannis nu a primit foarte multă atenţie având în vedere că acesta era cotat cu şansa a doua. Acum, preşedintele ales Iohannis vine la putere cu un program economic bazat pe principii şi măsuri ce prevăd o prezenţă discretă a statului în economie, stimularea mediului de afaceri şi o reducere a asistenţei sociale.

1917 afișări
Imaginea articolului Programul economic al lui Iohannis: economia nu mai trebuie construită prin şi în jurul bugetului de stat, statul asistenţial nu asigură prosperitatea, ci doar minimul necesar traiului

Programul economic al lui Iohannis: economia nu mai trebuie construită prin şi în jurul bugetului de stat, statul asistenţial nu asigură prosperitatea, ci doar minimul necesar traiului (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

„Economia românească pare construită, în continuare, prin şi în jurul bugetului statului. Este o stare de fapt profundă, structurală, care explică de ce cetăţenii aşteaptă ca atât de multe lucruri să vină de la stat sau, oricum, prin intermediul statului“, susţine programul lui Iohannis.

Pornind de la această idee, Iohannis propune tăierea TVA la 19%, pentru reducerea evaziunii fiscale şi o reducere în taxarea muncii, cu stimularea fiscală a actorilor eco­nomici care aduc valoare adăugată.

Totodată, Iohannis propune regândirea sistemului de pensii, care riscă să devină nesustenabil, şi modernizarea agriculturii, prin dezvoltare rurală şi investiţii în sisteme de irigaţii.

Esenţa programului: „susţinerea iniţiativei private şi asigurarea competiţiei corecte, care sunt cele mai eficiente mijloace de creare durabilă a prosperităţii, prin antreprenoriat şi muncă productivă, nu prin mecanisme sociale specifice statului asistenţial care asigură, în fapt, minimul necesar traiului“. 

Citeşte mai multe despre programul lui Klaus Iohannis pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici