- Home
- Economic
- (31.01.2012, 10:18)
- Bogdan Stanescu ,
Puterea înteţeşte presiunile populiste pentru creşterea salariilor. Boc nu deschide robinetul
Guvernul este prins între majorarea salariilor şi a pensiilor, protestele din stradă şi estimările de încetinire a creşterii economice.
Urmărește
192 afișări
Emil Boc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax foto)
Luni dimineaţă, cu FMI în coastă, coaliţia de guvernare (PDL- UDMR - UNPR) a anunţat că l-a mandatat pe premierul Emil Boc să discute despre majorarea salariilor şi a pensiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.
Anunţul a fost cu atât mai surprinzător cu cât prognoza de creştere economică se revizuieşte în jos, iar o majorare a salariului minim în sistemul bugetar de 5% ar însemna ca statul să cheltuie în plus aproape jumătate de miliard de euro faţă de cât şi-a bugetat. În condiţiile reducerii creşterii economice, care antrenează scăderea veniturilor bugetare, Guvernul trebuie să se gândească de unde să taie cheltuieli ca să susţină creşterile salariale.
Analistul economic Aurelian Dochia remarcă o contradicţie între ceea ce anunţa duminică seară preşedintele Traian Băsescu, anume o revizuire în jos a ţintei de creştere economică la 1,5%, şi reluarea ideii creşterii salariilor şi a pensiilor, doar o zi mai târziu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
Raport: Iranul şi ţările europene vor continua discuţiile privind programul nuclear al Teheranului
-
Ar putea Elon Musk să cumpere TikTok pentru ca platforma să nu fie interzisă în SUA? Anunţul reprezentanţilor
-
Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi mai ridicate decât cele normale
"Este o contradicţie, dar este an electoral, sunt manifestaţii în stradă. Dacă luăm partea bună a anunţului, problema se pune, deocamdată, în termeni de «dacă va fi posibil». Dacă nu, sunt riscuri mari de «derapaje», din păcate prezente în toate campaniile electorale. Având acordul cu FMI, în cazul României nu se pune, cred, problema majorării deficitului bugetar fixat şi aşa foarte strâns la 1,9% din PIB, ci mai degrabă a restructurării cheltuielilor. Dacă nu apar surse noi, şi este greu să apară în condiţiile în care creşterea prognozată oficial (în jur de 2% - n.n.) va fi greu de atins, atunci vor fi luaţi bani de la investiţii şi daţi pentru salarii, ceea ce ar fi un mare păcat."
Citeşte mai multe despre presiunile populiste ale puterii pentru creşterea salariilor pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Soțul Monicăi Gabor a încercat să țepuiască chirurgul vedetelor de la Hollywood! Miza: o vilă de 85 milioane de dolari! A urmat moartea șocantă a medicului și...
CANCAN.RO
Anunțul meteorologilor ACCUWEATHER pentru 24 ianuarie 2025. Ce temperaturi vom avea în următoarea minivacanță
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe