Recesiunea a trecut de cea mai dificilă perioadă

Nouriel Roubini, unul dintre puţinii economişti care au anticipat magnitudinea crizei financiare, a declarat, joi, la New York, că cea mai grea perioadă a recesiunii a luat sfârşit, însă guvernul Statelor Unite trebuie să introducă un nou program de stimulare economică, pentru a reduce şomajul.

37 afișări
Imaginea articolului Recesiunea a trecut de cea mai dificilă perioadă

Recesiunea a trecut de cea mai dificilă perioadă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Titratul economist, preşedinte al RGE Global Monitor, consideră că SUA are nevoie de un al doilea pachet de măsuri de stimulare, până la sfârşitul acestui an, pentru a combate creşterea ratei şomajului, care se apropie de 10%, maximul ultimelor trei decenii, potrivit Reuters.

Economiile dezvoltate "au depăşit greul" sau se apropie de acest moment, însă relansarea va fi "anemică", iar Statele Unite vor rămâne în recesiune pentru tot restul anului, a arătat Roubini.

TITLURILE ZILEI

"Există o luminiţă la capătul tunelului, Statele Unite şi economia mondială trec prin momentul de «bottoming out». Iar această luminiţă nu reprezintă, măcar de data asta, un tren care se apropie", a afirmat Roubini în cadrul unui seminar organizat de guvernului din Chile la New York.

El a adăugat că, din multe puncte de vedere, "ce-i mai rău a trecut" în ceea ce priveşte condiţiile economice şi financiare.

Bursele au reacţionat pozitiv după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora Roubini ar fi declarat că recesiunea se va încheia în acest an, iar perspectivele economice s-ar fi îmbunătăţit.

Economistul a arătat, însă, joi seară, într-un comunicat, că "în pofida acestor informări de presă, opiniile mele nu sunt diferite de ceea ce am afirmat anterior şi au fost scoase din context".

Roubini a mai spus, la New York, că piaţa forţei de muncă din Statele Unite va continua să se deterioreze până la finele acestui an, iar noul program de stimulare s-ar putea ridica la 200-250 miliarde de dolari. Administraţia Obama derulează, în prezent, un pachet de măsuri de 787 miliarde de dolari, introdus la finele anului trecut.

Roubini antncipează creşterea ratei şomajului peste pragul de 10% până la sfârşitul lui 2009, cu efecte negative severe asupra cererii interne şi sectorului de retail.

Rata şomajului s-a plasat, în luna iunie, în Statele Unite, la 9,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici