Ripostă puternică a lui Isărescu: Reacţia de la finalul anului a fost disproporţionată, un atac jalnic asupra BNR/ Grupul de lucru format de MFP şi BNR, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, luni, că pare bizar că am asistat, la finalul anului trecut, la un atac jalnic asupra BNR, în condiţiile în care instituţia şi-a îndeplinit ţinta.

1490 afișări
Imaginea articolului Ripostă puternică a lui Isărescu: Reacţia de la finalul anului a fost disproporţionată, un atac jalnic asupra BNR/ Grupul de lucru format de MFP şi BNR, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”

Ripostă puternică a lui Isărescu: Reacţia de la finalul anului a fost disproporţionată, un atac jalnic asupra BNR

„Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%. (...) În schimb, s-a reuşit stabilizarea anticipaţiilor privind inflaţia. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituţie. (...) Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naţionale a României. (...)

Reacţia de la finalul anului a fost una disproporţionată, indusă prin acuze publice. (...) Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea sistemului de cursului de schimb, se mişcau cu plus - minus 1%. (...)

TITLURILE ZILEI

Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. (...)Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţioanlă”, a afirmat Mugur Isărescu, luni, la prezentarea „Raportului asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019.

Această instituţie nu se ocupă cu creşterea economică, ci cu echilibrele macroeconomice, a insistat Guvernatorul Băncii centrale. „Datoria noastră este să spunem cât poate duce economia, în condiţii de echilibru. (...) Orice economist trebuie să facă asta. (...) Este greu să nu promiţi salarii şi să spui «I-asta nu se poate face»”, a insistat Isărescu.

Guvernatorul BNR a făcut aceste declaraţii pornind de la faptul că, anul trecut, instituţia şi-a atins obiectivul, respectiv rata anuală a inflaţiei, a fost, la finalul anului, de 3,27%. Ţinta BNR este de 2,5%, plus/minus 1%.

„Inflaţia CORE2 ajustat (cea ţintită de BNR - n.red. ) s-a menţinut tot timpul în intervalul de variaţie (anul trecut - n.red.). Acesta este motivul pentru care am spus că instituţia noastră şi-a atins obiectivul, de stablitate al preţurilor. Preţurile au stat tot anul în intervalul de variaţie”, a explicat Isărescu.

În plus, în ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, Guvernatorul BNR a arătat că, anul trecut, cursul de schimb a variat mai mult în Ungaria şi Polonia decât în România.

De asemenea, Guvernatorul Băncii centrale a menţionat că adoptarea OUG nr. 114/2018 şi atacurile la BNR au afectat prima de risc a României, deoarece au dus la „reducerea încrederii investitorilor străini, care nu mai ştiu cu cine vorbesc”.

Isărescu: Se doreşte „ruperea” taxei pe activele băncilor de indicele ROBOR

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, luni, că se intenţiile sunt ca taxa pe activele financiare ale băncilor să fie „ruptă” de legătura cu indicele ROBOR.

Isărescu a menţionat, luni, la prezentarea „Raportului asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019, că se doreşte „ruperea în totalitate a taxei (n.red. - pe activele băncilor) de indicele ROBOR, care are alte scopuri”.

Guvernatorul BNR a mai spus, că BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici