România a ajuns pentru prima dată pe locul întâi la producţia de floarea-soarelui în UE

Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană.

1260 afișări
Imaginea articolului România a ajuns pentru prima dată pe locul întâi la producţia de floarea-soarelui în UE

România a ajuns pentru prima dată pe locul întâi la producţia de floarea-soarelui în UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie.

Ca urmare a cantităţilor mari din piaţă, preţurile s-au redus cu 40%, dar chiar şi aşa seminţele de floarea-soarelui reuşesc să aducă în economie aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. În perioada decembrie 2008 - septembrie 2013 preţul unei sticle de ulei Floriol de un litru s-a scumpit cu 7% la 6,7 lei, potrivit unei analize a ZF.

„Floarea-soarelui şi rapiţa sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna aşa. Productivitatea a fost în acest an bună spre foarte bună datorită condiţiilor meteo, şi 2011 a fost un an asemănător. Cred că ferma noastră se va  avea în acest an o medie de

2,8 tone/hectar“, explică francezul Arnaud Charmenant, administratorul fermei de 2.500 de hectare Tudor 92 din Călăraşi, cu afaceri de 2,9 milioane de euro.

Vremea bună a fost principalul element ce a dus la majorarea de productivitate având în vedere că şi alte economii din regiune au înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât cele din vestul continentului.

Citeşte mai multe despre producţia de floarea-soarelui a României pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici