România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, dar stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate

România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de ţări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru şi stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

779 afișări
Imaginea articolului România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, dar stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate

România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 (Imagine: Shutterstock)

Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziţia 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona poziţiilor 40-60.

Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului "Doing Business 2015" publicat miercuri de Banca Mondială.

Totuşi, România devansează ţări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) şi Rusia (62) în clasamentul BM.

TITLURILE ZILEI

România se află pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor şi contribuţiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

Totodată, numărul de plăţi pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel ca şi timpul necesar pentru achitarea de aceste obligaţii, la 159 de ore. Rată totală de taxare este de 43,2% din profit.

România ocupă, astfel, locul 52 în clasamentul BM, la capitolul privind plata taxelor, depăşind ţări ca Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89) şi Slovenia (100).

Dintre ţările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce priveşte accesul la credit şi înregistrează rezultate bune la procesul de înfiinţare a unei firme şi rezolvarea insolvenţei, în media regiunii.

În cazul procedurilor de insolvenţă, România, alături de Bulgaria, Macedonia şi Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenţei.

În schimb, România este pe poziţia 171 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri şi 223 de zile.

Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziţie, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziţii la avizele necesare pentru construcţii. Pentru obţinerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri şi are nevoie de 255 de zile.

Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmată de Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Australia.

Ponta spune că România a urcat 25 locuri în top BM, dar cu noua metodologie avansul este de 2 locuri

Premierul Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM că ar trebui să dea "de băut" pentru că România a urcat 25 locuri în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, el raportându-se însă la vechea metodologie, în condiţiile în care prin noile criterii România a urcat doar 2 locuri.

"Vreau doar să mulţumesc tuturor celor din Guvern, din instituţiile guvernamentale, dar şi din mediul privat, pentru că astăzi Banca Mondială a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui să daţi dumneavoastră de băut azi, pentru că România a urcat de pe locul 73 pe locul 48 în topul ţărilor, mult înaintea altor ţări europene, o creştere de 25 locuri într-un singur an", i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, în şedinţa de guvern.

El a adăugat că Banca Mondială notează faptul că, faţă de 2012, România are o povară fiscală mai redusă cu 1% din PIB şi încasări la buget.

Jianu spune că România a urcat 25 locuri în topul BM şi nu vrea să comenteze schimbarea metodologiei

Ministrul delegat pentru IMM, Florin Jianu, a susţinut la rândul său, după premierul Ponta, că România a urcat 25 poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, refuzând să comenteze schimbarea metodologiei, prin care avansul este de doar două locuri, şi plasarea ţării în urma Rwandei.

Întrebat de presă dacă a citit precizările Băncii Mondiale, conform căreia nu trebuie făcute corelări între raportul din acest an şi cel de anul trecut deoarece a fost schimbată metodologia de analiză, ministrul a răspuns că trebuie privit la "ansamblul măsurătorii" şi transmis un mesaj extrem de puternic investitorilor străini şi români cu privire la faptul că România are o creştere substanţială din punct de vedere al competitivităţii în toate clasamentele.

Întrebat din nou despre precizarea Băncii Mondiale că rapoartele nu trebuie comparate între ele urmare a schimbării metodologiei, ministrul a răspuns că nu mai are alte comentarii şi a cerut o altă întrebare.

Întrebat în continuare cum comentează faptul că mediul de afaceri din România este, conform raportului Băncii Mondiale, mai puţin primitor decât cel din Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Bulgaria şi Rwanda, Jianu a afirmat că vrea doar să spună că mediul de afaceri din România este mai favorizant decât anul trecut, că este mai bun decât cel din Italia sau Ungaria şi că, dacă anual vor fi realizate progrese, aceste economii pot fi depăşite.

El a adăugat că mediul de afaceri are elemente de predictibilitate, dar nu a dorit să comenteze faptul că Guvernul nu a stabilit încă modul de calcul al accizelor pentru anul viitor.

"Nu comentez acest lucru", a spus Jianu, explicând că se poate referi doar la portofoliul IMM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici