România are de 20 de ori mai puţine firme care produc decât Estonia sau Portugalia

Economia românească are doar trei IMM-uri active în zona de producţie la fiecare o mie de locuitori, în timp ce busi­nessurile antreprenoriale din comerţ sunt de trei ori mai numeroase, semn că mediul de afaceri local nu reuşeşte să depăşească etapa în care supravieţuieşte doar cu firme care nu aduc valoare adăugată.

355 afișări
Imaginea articolului România are de 20 de ori mai puţine firme care produc decât Estonia sau Portugalia

România are de 20 de ori mai puţine firme care produc decât Estonia sau Portugalia (Imagine: Mediafax Foto)

În Estonia există peste 60 de IMM-uri care produc la mia de locuitori, în Portugalia peste 50, iar în Austria 40, potrivit datelor de la Comisia Europeană. Prin urmare, România se regăseşte printre ţările din Uniunea Europeană cu cele mai puţine IMM-uri în producţie la mia de locuitori.

„Mă aşteptam ca România să fie printre ţările cu cele mai puţine IMM-uri în producţie pentru că, în primul rând, cultura noastră antreprenorială este foarte tânără, dat fiind faptul că înainte de 1989 toată lumea muncea pentru stat. În plus, nu există know-how în zona de producţie, oricare ar fi domeniul. Trebuie să aloci mult timp să înţelegi ce este antre­prenoriatul şi ce presupune un anumit domeniu, riscul este mare. Un astfel de business necesită o investiţie semnificativă şi există zone delicate, cum ar fi normele sanitare. Este mult mai simplu să imporţi şi să distribui“, spune Cătălin Mihai, un profesor de franceză care în urmă cu mai bine de patru ani a înfiinţat, alături de doi francezi, brandul Les Saveurs d’Yveline, o mică fabrică specializată în producţia de gemuri.

Citeşte mai multe despre producţia din România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici