Rompetrol: Taxa de un cent pe litru a fost eliminată. Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani

Taxa de un cent pe litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminată, potrivit Rompetrol, compania anunţând că urmare a acestei operaţiuni va reduce, marţi, preţurile benzinei şi motorinei cu 0,03 lei/litru.

126 afișări
Imaginea articolului Rompetrol: Taxa de un cent pe litru a fost eliminată. Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani

Rompetrol: Taxa de un cent pe litru a fost eliminată. Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani (Imagine: Mediafax Foto)

"Rompetrol Downstream va reduce de mâine, 25 ianuarie, preţurile de referinţă la carburanţii comercializaţi cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminării de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere", se arată într-un comunicat al Rompetrol.

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinăriei Petromidia, o informare în care arăta că datoria fostei Companii Române de Petrol a fost stinsă şi că plăţile către Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie să se regăsească, din acea zi, în preţul carburanţilor.

TITLURILE ZILEI

Până în prezent, Guvernul, Ministerul Finanţelor sau cel al Economiei nu au anunţat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.

Taxa a fost introdusă pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, şi s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburanţii produşi şi comercializaţi în România, iar din 2005 s-a aplicat şi celor exportaţi.

"Perioada 21 ianuarie - 25 ianuarie a fost necesară pentru epuizarea stocurilor de carburanţi şi pentru care s-a achitat deja taxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tonă pentru benzină şi 12 USD/tonă pentru motorină)", se arată într-un comunicat al Rompetrol.

Compania menţionează că în prezent nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream către bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezintă 49% din preţul final al benzinei şi de 46% din cel al motorinei. În acelaşi timp, cuatumul accizei din preţul final al carburanţilor este 29% pentru benzină şi de 26% pentru motorină.

Rompetrol arată totodată că fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare ale ţiţeiului, distribuţie ale combustibililor şi operare ale reţelei.

Componentele preţului carburanţilor sunt TVA, acciza, costuri logistice (distribuţie primara şi secundară - salarii, întreţinere, amortizări - rovigneta, anvelope de iarna, etc), costuri de operare reţea de distribuţie (salarii, taxe, impozite locale, utilităţi, investiţii obligatorii), costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionării şi prelucrării acesteia), costuri financiare (dobânzi, credite investiţii), respectiv adaos comercial.

În mai multe oraşe din ţară au avut loc, de la începutul anului, proteste ale şoferilor, care au mers la benzinării şi au alimentat maşinile cu cantităţi mici de combustibil, pentru care au plătit cu monede. Şoferii sunt nemulţumiţi de creşterea preţurilor carburanţilor.

Rompetrol Downstream are o reţea formată din circa 450 de staţii (130 unităţi proprii, 160 Partener Rompetrol şi 160 Rompetrol Expres).

Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada 1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Ministerele Economiei şi Finanţelor Publice au elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia sumele încasate în Fondul special pentru produse petroliere după regularizarea datoriilor fostei Companii Române de Petrol se utilizează pentru diminuarea datoriei publice interne.

Potrivit notei de fundamentare a actului nomativ, prin suma încasată în data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publică creată în baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, în valoare de 507,3 milioane de dolari.

De asemenea, în perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere în contul Ministerului Finanţelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentând echivalentul la data plăţii a sumei de 16,0 milioane de dolari, sumă reprezentând o altă datorie a fostei CRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar al cărei regim juridic trebuie clarificat.

În nota de fundamentare nu se explică de ce s-a mai încasat taxa de un cent pe litru după 21 decembrie, dar proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte că sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Taxa de un cent pe litru urma urma să fie eliminată odată cu aprobarea proiectului de OUG de către Guvern şi intrarea în vigoare a actului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici