Scăderea preţurilor la petrol ar putea însemna un dezechilibru pentru economia SUA - Mediafax

Scăderea preţurilor la petrol ar putea însemna un dezechilibru pentru economia SUA

Scăderea preţurilor la ţiţei în 2014 a sprijinit creşterea economiei americane, motiv pentru care preşedintele Donald Trump susţine că nu va accepta „majorarea artificială” a cotaţiilor la ţiţei, însă economiştii spun că impactul economic nu va fi la fel ca în trecut, relatează Bloomberg.

6333 afişări

Preşedintele Donald Trump ar putea avea o problemă cu preţurile petrolului, pe care le consideră „foarte mari”, însă „declinul ar putea avea un efect mixt pentru economia Statelor Unite, pe fondul creşterii explozive a producţiei americane de energie”, arată Bloomberg.

Începând cu jumătatea anului 2014, când preţurile au scăzut şi au rămas pe un palier scăzut în următorii ani, producătorii din SUA au simţit impactul mai mult decât era de aşteptat. „O scădere a cererii pentru echipamentele industriei de petrol a încetinit procesul de extracţie şi de producţie şi a îngheţat investiţiile, afectând astfel inclusiv locurile de muncă”. Însă - notează analiştii - pentru consumatori puterea de cumpărare a crescut, deoarece plata mai redusă pentru combustibili la pompa de benzină a lăsat populaţiei mai mulţi bani pe care îi cheltuiau în alte sectoare, sprijinind astfel cea mai mare parte a economiei”.

 

„Ideea unui ţiţei ieftin ca fiind un lucru pozitiv pentru SUA ar putea înseamna o întoarcere la o epocă anterioară, preţul scăzut putând stimula consumul prin reducerea deficitului comercial. Acum, preţurile la petrol joacă un rol mai nuanţat: a existat o dezvoltare explozivă în extragerea de ţiţei din şisturi, contribuind la reducerea importurilor de petrol şi la creşterea exporturilor, iar ameliorarea mondială a preţurilor la energie - începând cu mijlocul anului 2017 - a ajutat la o revenire a producţiei şi a cheltuielilor de capital din Statele Unite, care stau la baza creşterii economice”, potrivit Bloomberg.

Însă economiştii spun că o scădere a preţurilor precum cea din 2014 nu vor mai avea acelaşi impact ca atunci. Preţurile petrolului vor scădea din nou, dar efectul nu va fi aşa cum a fost în urmă cu 4 ani.

Vineri, cotaţiile ţiţeiului au scăzut în New York, după ce preşedintele american Donald Trump a criticat Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), declarând că preţurile la ţiţei sunt „în mod artificial foarte ridicate”.

Ţiţeiul a înregistrat vineri seara o scădere de 1,3 dolari/baril, ajungând la 73,3 dolari/baril, după ce, joi, preţul petrolului a fost de 74,6 dolari/barilul - cel mai înalt nivel din noiembrie 2014 până acum.

„Se pare că efectul OPEC începe din nou. În contextul în care sunt cantităţi mari de petrol peste tot, inclusiv pe nave care aşteaptă pe mare, preţurile la petrol sunt ţinute artificial la niveluri foarte înalte! Nu este bine şi nu va fi acceptat!”, a transmis Donald Trump vineri, prin Twitter.

După scăderea semnificativă a cotaţiilor barilului la petrol în 2015, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi producători, inclusiv Rusia, au aplicat în 2017 prevederile unui acord de limitare a producţiei, situaţie care a facilitat majorarea cu 40% a preţurilor.

La începutul anului 2016, preţul barilului de petrol era sub 30 de dolari.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PETROL ,
ŢIŢEI ,
COTAŢII

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.