Statul, captivul furnizorilor IT. Ce le recomandă Consiliul Concurenţei autorităţilor publice - Mediafax

Statul, captivul furnizorilor IT. Ce le recomandă Consiliul Concurenţei autorităţilor publice

„Autorităţile devin dependente de un singur furnizor sau distribuitor, în principal la achiziţionarea de aplicaţii software dezvoltate la cerere şi de dispozitive medicale”, a constatat Consiliul Concurenţei într-un studiu privind efectul de captivitate în achiziţii publice publicat luni.

191 afişări

Imaginea articolului Statul, captivul furnizorilor IT. Ce le recomandă Consiliul Concurenţei autorităţilor publice

Statul, captivul furnizorilor IT. Ce le recomandă Consiliul Concurenţei autorităţilor publice

Potrivit studiului, „autorităţile care achiziţionează aplicaţii software create pentru specificul activităţii lor devin, de cele mai multe ori, captive pe termen lung de furnizorul acestora, deoarece orice dezvoltare ulterioară poate fi făcută doar de acesta”.

Pentru a diminua efectul de captivitate, Consiliul Concurenţei susţine ca atunci când redactează caietele de sarcini pentru a achiziţiona aplicaţii, acesta ar trebui să conţină şi prevederi referitoare la livrabilele proiectului şi transfer de cunoştinţe. „Pe lângă soluţia software funcţională, beneficiarul se va asigura că îi vor fi furnizate şi alte livrabile conexe, cum ar fi documentaţie tehnică de proiect, codul sursă, documentaţia tehnică de utilizare, documentaţia de administrare şi operare, planuri de testare etc.”, menţionează instituţia.

 

În urma studiului, Consiliul Concurenţei a mai constatat că şi la achiziţia echipamentelor medicale se întâmpină aceleaşi dificultăţi: atât consumabilele, cât şi piesele de schimb, trebuie să fie compatibile cu modelul de aparat deţinut de unitatea medicală. În caz contrar, pot apărea erori de funcţionare.

În acest sens, Consiliul Concurenţei recomandă ca unităţile medicale, atunci când redactează caietul de sarcini, să analizeze atent caracteristicile tehnice ale produsului pe care îl deţin, performanţa bunului care va fi cumpărat, costurile de mentenanţă post-garanţie, precum şi costurile pieselor de schimb.

Studiul poate fi consultat pe pagina web a instituţiei, www.consiliulconcurentei.ro.

„Pentru a elabora concluzii finale corecte şi pentru a face recomandări utile în vederea îmbunătăţirii mediului concurenţial de pe aceste pieţe, Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de sugestii şi propuneri. Acestea pot fi transmise prin fax, la numerele 021/405.44.16 sau 021/405.44.19 prin e-mail la adresa licitaţii@consiliulconcurentei.ro sau prin poştă la următoarea adresă: Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701, Oficiul Poştal nr. 25, în termen de 30 zile de la data prezentului anunţ”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CONSILIUL CONCURENŢEI ,
ACHIZIŢII PUBLICE ,
IT

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.