STUDIU despre consumul de TV: O treime dintre români au trei televizoare în casă. Cel mai mare timp petrecut în faţa ecranului TV: opt ore/ zi

Unul din trei români are trei televizoare în casă, în contextul în care 34% din cei intervievaţi petrec între patru şi şase ore în faţa televizorului, iar 17% petrec şapte ore, în weekend, a spus Mihai Ursoi, reprezentant ASTRA, joi, la lansarea unui studiu despre consumul de televiziune.

2167 afișări
Imaginea articolului STUDIU despre consumul de TV: O treime dintre români au trei televizoare în casă. Cel mai mare timp petrecut în faţa ecranului TV: opt ore/ zi

STUDIU despre consumul de televiziune: Un român din trei are trei televizoare în casă. 1 din 10 stă la televizor peste opt ore pe zi (Imagine: Shutterstock)

Potrivit studiului „Indicele consumului de televiziune în România 2017 - TVCI România 2017” pentru piaţa locală, 17% din respondenţi au peste patru televizoare în casă, aproape 30% au trei televizoare, 36% din respondenţi au spus că au două televizoare în casă şi doar 19% au un singur televizor, a spus Mihai Ursoi, manager de ţară al ASTRA pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

În ceea ce priveşte timpul petrecut de români în faţa televizorului, aproape jumătate din cei intervievaţi petrec două-trei ore în faţa televizorului în fiecare zi, aproape unul din cinci petrece între patru şi şase ore zilnic în faţa televizorului. Unul din zece spune că stă la televizor peste opt ore pe zi. În weekend, 17% din respondenţii studiului petrec peste şapte ore în faţa televizorului, iar 34% petrec între patru şi şaşe ore.

„Există un studiu realizat de o companie franceză specializată în măsurarea audienţelor, potrivit căruia România este una dintre puţinele ţări unde timpul de vizioare este în creştere, pe televiziunea lineară, este mult peste media mondială. Media mondială este undeva de trei ore, iar România era undeva de 5,27 ore în 2015 şi de 5,46 ore în 2016. Mai important, această tendinţă se remarcă şi în rândul tinerei generaţii, unde, în 2015, timpul mediu de vizionare era de 3,14 ore şi în 2015, de 3,37 ore în 2016”, a explicat Ursoi.

Aproape 60% din participanţii la studiu sunt dispuşi să plătească 22 de lei în plus pentru cinci canale HD. Anul trecut, de exemplu, doar 39% din participanţii la studiu erau dispuşi să plătească 25 de lei în plus pentru cinci canale HD. Peste 72% din respondenţi consideră foarte importantă calitatea HD a imaginii când doresc să cumpere un nou televizor sau vor să-şi schimbe furnizorul de televiziune. Anul trecut, interesul pentru calitatea HD era de 61%.

În ceea ce priveşte tipul de conţinut HD consumat, 68% din români declară că preferă canalele documentare, 63% preferă divertismentul şi aproximativ unul din doi preferă sportul.

„Aproximativ unul din trei români sunt abonaţi la servicii de televiziune prin satelit, într-o ţară unde penetrarea televiziunii cu plată depăşeşte 97%”, spune Mihai Ursoi.

La capitolul conţinut preferat, canalele de ştiri au pierdut puţin teren de la 81% in 2016 la 77% anul acesta, dar sunt în continuare pe primul loc în preferinţele românilor. Canalele de audienţă generală/divertisment au urcat, treptat, an de an, având o creştere de peste 65% în ultimii doi ani, fiind preferate de trei din patru români în 2017. Canalele de călătorii şi documentare au câştigat teren cu o creştere de peste 50% în acelaşi interval. Preferinţele pentru sport au avut de asemenea o creştere, 45% comparat cu 41% anul trecut.

O treime dintre gospodăriile care plătesc servicii de televiziune au televizoare cu ecran plat, în acelaşi timp, aproape jumătate (44%) dintre acestea au un Smart TV.

Conform celui mai nou raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, numărul de gospodării care plătesc servicii de televiziune în România a ajuns la 7,3 milioane la finalul anului trecut. Cu toate acestea, studiul TVCI România relevă faptul că 32% din participanţii la studiu au o singură opţiune în ceea ce priveşte alegerea unui furnizor de televiziune, iar numărul lor este în creştere – cu 20% comparativ cu 2016. În plus, când vine vorba de modalitatea de recepţie, unul din patru spune că are o singură opţiune în zona în care locuieşte.

Rezultatele studiului relevă faptul că românii consideră important, în afară de preţ, să aibă acces la canale TV pe mai multe ecrane – peste jumătate iau în considerare acest aspect când se abonează la un furnizor de televiziune. Un alt factor important în alegerea furnizorului este posibilitatea de control a televizorului cu o singură telecomandă – criteriu important pentru trei din patru respondenţi.

Studiul arată că doar unul din cinci români îşi aleg operatorul de televiziune în funcţie de preţ. Acelaşi procent de populaţie alege serviciul de furnizare TV în funcţie de calitatea acestuia şi facilităţi cum ar fi canale exclusive sau oferte speciale.

Indexul Consumului de Televiziune în România este un studiu dezvoltat de Mercury Research România pentru ASTRA România în aprilie 2017, pe un eşantion de 402 persoane. Marja maximă de eroare este de +/-5% şi un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate prin interviuri electronice realizate pe calculator (CATI).

SES activează în domeniul transmisiunilor prin satelit; operatorul oferă servicii diferenţiate şi scalabile de tip GEO-MEO (orbită georsaţionară şi orbită medie) cu peste 50 de sateliţi georstaţionari şi 12 sateliţi de orbită medie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici