SUA sunt singura putere care poate contrabalansa expansiunea Chinei, dar nu de una singură

SUA sunt singura putere care poate reprezenta o contrapondere pentru creşterea influenţei Chinei la nivel global, însă şi alte ţări va trebui să îşi aducă propria contribuţie, având în vedere problemele bugetare ale Washingtonului, a declarat ministrul britanic al apărării Philip Hammond pentru CNBC.

275 afișări
Imaginea articolului SUA sunt singura putere care poate contrabalansa expansiunea Chinei, dar nu de una singură

SUA sunt singura putere care poate contrabalansa expansiunea Chinei, dar nu de una singură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

„SUA sunt singurele capabile să răspundă provocării pe care o reprezintă creşterea puterii Chinei. SUA pot conduce, SUA trebuie să conducă, dar nu pot face totul singure“, a afirmat Hammond.Ministrul britanic al apărării a reiterat că disputele geopolitice din Asia trebuie rezolvate în conformitate cu principiile statului de drept şi cu normele internaţionale de comportament şi a încurajat forţele militare din regiune să lucreze mai îndeaproape.

Comentariile lui vin ca urmare a creşterii tensiunilor în Marea Chinei de Sud din cauza amplasării unei platforme petroliere chinezeşti în ape teritoriale disputate. Tensiunile au escaladat, o navă a gărzii de coastă chineze intrând în coliziune cu o barcă vietnameză de pescuit.

De asemenea, mai multe persoane au murit recent în Vietnam în urma unor proteste violente în care demonstranţii vietnamezi au dat foc mai multor fabrici străine, cele mai multe fiind chinezeşti. Violenţele antichineze au fost la rândul lor declanşate de disputa privind platforma petrolieră plasată de China în ape teritoriale revendicate de Vietnam. China este implicată şi în alte dispute teritoriale în regiune, inclusiv cu Filipine şi cu Japonia.

Citeşte mai multe despre expansiunea Chinei pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici