Suedia vrea să renunţe la bancnote şi monede

Suedia a fost prima ţară europeană care a introdus bancnotele în circulaţie în anul 1661 şi ar putea fi prima care renunţă la ele.

1193 afișări
Imaginea articolului Suedia vrea să renunţe la bancnote şi monede

Suedia vrea să renunţe la bancnote şi monede (Imagine: Ziarul Financiar)

În multe oraşe suedeze, biletele pentru mijloacele de transport în comun sunt plătite prin intermediul cardurilor sau al telefoanelor, vânzătorii şi prestatorii de servicii nu acceptă plata cu bani lichizi, iar băncile realizează tranzacţiile exclusiv în monedă electronică, scrie Huffington Post.

"Există oraşe în Suedia unde nu mai este posibil să intri într-o bancă şi să foloseşti bani lichizi", spune Curt Persson, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia.

El adaugă că tranzacţiile electronice reprezintă o problemă pentru populaţia în vârstă din mediul rural care nu ştie să utilizeze cărţile de credit.

Declinul bancnotelor se poate observa în lăcaşurile de cult religios. În biserica Carl Gustaf din oraşul Karlshamn vicarul Johan Tyrberg a instalat recent un cititor de carduri pentru a simplifica donaţiile făcute de credincioşi.

Citeşte mai multe despre intenţia Suediei de a renunţa la bancnote şi monede pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici