Tănăsescu: Dacă Parlamentul adopta mai repede legea salarizării, protestele nu ar mai fi avut loc

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, afirmă la RFI că problemele de la Ministerul de Finanţe sunt rezultatul unor acumulări din perioada trecută, iar protestele nu ar mai fi avut loc dacă era aprobată mai repede legea salarizării ce include stimulentul mediu în salariul de bază.

17 afișări
Imaginea articolului Tănăsescu: Dacă Parlamentul adopta mai repede legea salarizării, protestele nu ar mai fi avut loc

Tănăsescu: Dacă Parlamentul adopta mai repede legea salarizării, protestele nu ar mai fi avut loc (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

"Problemele de la Ministerul de Finanţe sunt rezultatul unor acumulări din perioada trecută. Este clar că sistemul implementat acum 15 ani de zile, în sensul de a avea două componente majore în salarizarea funcţionarilor Ministerului Finanţelor, o parte fixă a salariului şi o parte variabilă, legată de acordarea acestor stimulente a fost un sistem care, prin noua lege unitară de salarizare se repară şi se creează un lucru care să arate o predictibilitate mult mai puternică, în ceea ce priveşte politica salarială, în anii care urmează. Dacă această lege a salarizării unice era aprobată în timp, chiar marţea trecută de către Parlament, care într-un fel regla această problemă, prin includerea stimulentului mediu în salariul de bază, aceste proteste n-ar mai fi avut loc", a declarat, vineri, la RFI, Tănăsescu.

TITLURILE ZILEI

Potrivit reprezentantului României la Fondului Monetar Internaţional (FMI), noile criterii pentru acordarea stimulentelor "trebuie să arate o eficienţă sporită, o determinare şi o aplecare a funcţionarilor către instituţie, trebuie să arate că veniturile la buget sunt în creştere, pentru a putea face loc unui spaţiu fiscal de cheltuieli suplimentare în infrastructură, în co-finanţări etc.".

Sute de angajaţi din Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au declanşat miercuri un protest spontan, nemulţumiţi că nu au primit în ultimele două luni stimulente financiare

Ulterior, protestul s-a extins la nivelul întregii ţări.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a spus, joi, angajaţilor că stimulentele pe august şi septembrie vor fi deblocate, după ce o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai MFP va analiza modul de acordare.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a spus că oferta înaintată angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice privind acordarea stimulentelor este valabilă doar dacă salariaţii reiau vineri dimineaţă munca.

Protestul de la Ministerul Finanţelor, început miercuri după-amiază şi urmat de mai multe acţiuni similare în instituţii publice din întreaga ţară, s-a încheiat joi seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici