Teodorovici: Vom crea o direcţie pentru corecţii financiare. Vor fi verificate toate penalizările

O direcţie pentru corecţii financiare care va reanaliza toate penalizările pe proiecte europene date de autorităţile române va fi creată în Ministerul Fondurilor Europene, a declarat, marţi, ministrul Eugen Teodorovici, care speră că vor putea fi recuperaţi o parte din banii returnaţi deja CE.

681 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Vom crea o direcţie pentru corecţii financiare. Vor fi verificate toate penalizările

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, că într-o săptămână sau două va apărea o Hotărâre de Guvern prin care va fi creată o direcţie pentru corecţiile financiare.

Această direcţie va asigura o coerenţă a corecţiilor financiare, cel puţin pe programele operaţionale unde MFE este Autoritate de Management: Infrastructură Mare, Capital Uman (actualul POS DRU), Competitivitate şi Asistenţă Tehnică.

TITLURILE ZILEI

Trebuie să fie "o să fie interpretare unitară a tot ceea ce înseamnă aceste speţe. Dacă aceste autorităţi de management vor identifica speţe pentru care să se acorde o corecţie financiară, acest lucru se va face într-un singur loc, în această direcţie, astfel încât să existe o abordare unitară pentru aceeaşi speţă, şi nu abordări diferite cum, din păcate, s-a întâmplat în anii trecuţi. Mai mult, această direcţie va spune foarte clar cât este şi procentul de corecţii financiare, dacă e 5%, dacă e 20%, 25%", a explicat ministrul.

În afară de asigurarea unor corecţii unitare, direcţia va verifica toate corecţiile financiare aplicate până acum.

"Îmi doresc extrem de mult ca, până la finalul lui 2015, să verificăm toate corecţiile financiare pe care partea română şi le-a dat singură. Nu vreau să arătăm nimănui că a greşit, dar vreau (...) să trecem în revistă toate aceste corecţii financiare iar pentru fiecare speţă în parte spunem: «poate nu trebuia dat 25%, poate trebuie să dăm 5% sau deloc», iar fiecare argument în parte trebuie discutat cu CE. Le arătăm foarte clar care este situaţia şi, poate, împreună convenim că într-adevăr acela este punctul de vedere final", a spus Teodorovici.

El a precizat că ar fi "extrem de important", dacă sumele s-ar putea recupera de la Comisia Europeană.

De altfel, el le-a spus participanţilor la conferinţă că în multe speţe Comisia Europeană a precizat, în anii anteriori, că ar fi fost suficientă "o simplă recomandare", şi nu aplicarea de corecţii.

"Sunt convins că sunt extrem de multe zone în care nu se impuneau corecţii financiare pentru beneficiari", a punctat ministrul, care a subliniat că penalităţile aplicate României în anii anteriori sunt de cel puţin un miliard de euro.

Totodată, Teodorovici a precizat că, după această reanalizare a corecţiilor din anii anteriori, se va crea un registru unic al corecţiilor financiare, astfel încât oricine să vadă cum a interpretat statul o anumită speţă, "inclusiv cetăţeanul de pe stradă".

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a declarat că, la nivelul MFE, există un proiect de OUG prin care să fie scoase din lege procentele corecţiilor financiare aplicate pentru diverse încălcări ale regulilor. "Legea să fie foarte simplă, să cuprindă doar principiile, iar după aceea să lăsăm la nivel de act secundar - eu ţin chiar la nivel de ministru, al Fondurilor Europene - care sunt corecţiile financiare care se aplică de la caz la caz", a spus Eugen Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici