Topul celor mai frecvente greşeli din cauza cărora angajatorii pierd procesele cu angajaţii

Aproape 80% din angajatorii care şi-au concediat angajaţii pe motiv de abatere disciplinară au pierdut procesele pentru că nu au respectat formalităţile impuse de Codul muncii în astfel de proceduri, arată un studiu realizat de avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă.

1139 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai frecvente greşeli din cauza cărora angajatorii pierd procesele cu angajaţii

Topul celor mai frecvente greşeli din cauza cărora angajatorii pierd procesele cu angajaţii (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 5.000 de cazuri din toată ţara, care a analizat motivele pentru care judecătorii de la curţile de apel au anulat în instanţă deciziile de sancţionare disciplinară impuse de angajatori în perioada 2008 - 2010.

"Emiterea deciziei de sancţionare disciplinară trebuie să fie redactată cu maximă atenţie, iar după redactare aceasta trebuie să fie verificată cu textul de lege în faţă pentru a se urmări dacă au fost trecute toate elementele impuse de lege. Acolo unde legea impune o descriere (descrierea faptei sau precizarea motivelor pentru care au fost respinse apărările salariatului), angajatorul trebuie să descrie cât mai amplu şi cât mai detaliat faptele sau motivele, mergându-se până la precizarea eventuală a orei în care a avut loc abaterea disciplinară, dacă se poate identifica o anumită oră", a spus avocatul Costel Gîlcă, managing partner al casei de avocatură Gîlcă & Vasiliu.
El este considerat unul dintre cei mai buni avocaţi în dreptul muncii de pe piaţa locală, lucrând anterior la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg. Autor a 12 cărţi de dreptul muncii, Gîlcă a administrat cea mai mare acţiune colectivă introdusă în România, aproximativ 10.000 de dosare ale foştilor militari.
În doar 6% din cazurile analizate angajatorii au pierdut procesele pentru că angajaţii nu erau vinovaţi de abatere disciplinară, însă de multe ori judecătorii acordă o mare importanţă formalismului juridic în defavoarea situaţiei reale. Astfel, se creează o aparentă injustiţie, care însă este cauzată tot de angajatori, care nu respectă legea atunci când vor să concedieze angajaţii pe motiv de sancţiune disciplinară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici