Toyota Land Cruiser, vacanţe în Marea Britanie, bonuri de benzină de 15.000 de euro şi elevi instruiţi în locul şomerilor, cheltuielile nerecunoscute de Bruxelles

Achiziţia nejustificată a unui autoturism Toyota Land Cruiser, efectuarea unor vizite de studiu în Marea Britanie şi Spania fără ca acestea să fie prevăzute în proiect, bonuri de benzină în valoare de 15.000 de euro fără motivaţie, subvenţii de 3.000 de euro acordate unor elevi şi studenţi (deşi proiectul se adresa şomerilor, dar e greu de găsit oameni pentru grupul ţintă din proiect), plata unor salarii înainte ca angajaţii să aibă oficial contracte de muncă - acestea sunt doar câteva dintre chel­tuielile pe care le-au decontat mana­gerii programului POSDRU şi totodată mo­ti­ve­le pentru care Comisia Euro­peană a întrerupt plăţile alocate dezvoltării resurselor umane.

407 afișări
Imaginea articolului Toyota Land Cruiser, vacanţe în Marea Britanie, bonuri de benzină de 15.000 de euro şi elevi instruiţi în locul şomerilor, cheltuielile nerecunoscute de Bruxelles

Toyota Land Cruiser, vacanţe în Marea Britanie, bonuri de benzină de 15.000 de euro şi elevi instruiţi în locul şomerilor, cheltuielile nerecunoscute de Bruxelles (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În Raportul public pe anul 2010 al Curţii de Conturi, publicat pe site-ul instituţiei, sunt prezentate, pe scurt, câteva dintre deficienţele constatate de Autoritatea de Audit în gestionarea programului POSDRU în 2010. Ca urmare a acestei misiuni de audit, autorităţile au făcut o serie de recomandări pentru AMPOSDRU, autoritatea de mana­gement care gestio­nează fonduri europene pentru resurse umane în cuantum de 4,25 mld. euro, pe care aceasta urma să le im­plementeze pe parcursul anului 2011. Pentru că nu le-a respectat, Comisia Europeană a luat în urmă cu două zile decizia de a întrerupe plăţile pentru cererile de rambursare din programul POSDRU.

Nu numai achiziţiile nejustificate şi decontate de autorităţile române pentru o parte din cei peste 2.000 de beneficiari de proiecte finanţate prin POSDRU sunt motivele principale pentru întreru­perea plăţilor.

Conflictele de inte­rese, lipsa comunicării între autoritatea de mana­gement şi organismele intermediare, întârzierea aprobării cererilor de rambursare şi faptul că funcţionarii introduceau mult mai târziu în sistemul informatic datele transmise de beneficiari au pus bazele "managementului defectuos" care a stat la baza deciziei Comisiei Europene. Pe de altă parte, deficitul de angajaţi în rândul autorităţilor care lucrează cu fonduri europene, demotivarea funcţionarilor care au salarii de 250- 300 de euro net pe lună şi care aprobă proiecte în care salariile pornesc de la 2.000 - 3.000 de euro, precum şi schimbările dese în structurile de management au determinat ca situaţia implementării POSDRU să nu se îmbunătăţească semnificativ în 2011 faţă de 2010.

Citeşte mai multe despre cheltuielile nerecunoscute de Bruxelles pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici