Ucraina, deja o "campioană“ a sărăciei, a ajuns în pragul falimentului şi dependentă de ajutor extern

Un an de război în regiunea industrială a ţării a adus Ucrainei o criză valutară, bugetară, industrială şi financiară care-i nimiceşte economia fragilă şi căpuşată de oligarhi. Fără ajutor extern, economia va intra în colaps financiar.

599 afișări
Imaginea articolului Ucraina, deja o "campioană“ a sărăciei, a ajuns în pragul falimentului  şi dependentă de ajutor extern

Ucraina, deja o „campioană“ a sărăciei, a ajuns în pragul falimentului

În Rusia, „perla“ colierului energetic al ţării, Gazprom, şi-a văzut profitul prăbuşindu-se cu 70%, iar deficitul bugetar s-a dublat în doar o lună, un exemplu de cum sancţiunile interna­ţio­nale sufocă finanţele ruseşti. Cum fondurile de rezervă ale Moscovei se epuizează rapid, iar companiile ruseşti nu mai au acces la pieţele de finanţare interna­ţionale, investiţiile chinezeşti devin din ce în ce mai apetisante.

Unul din rezultatele luptelor duse în estul industrializat al Ucrainei, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, dintre armata guvernului de la Kiev pe de o parte şi rebelii proruşi sprijiniţi de Moscova pe de altă parte este că producţia industriei grele ucrainene s-a redus cu 20% într-un an, scrie AFP. Această industrie contribuie esenţial la economie. Potrivit preşedintelui Petro Poroşenko, un sfert din industria ţării a încetat să mai funcţioneze, iar 10% a fost distrusă.

Cifre… urâte

Pentru că războiul a speriat investitorii, moneda ucraineană, hrivna, s-a prăbuşit cu 50% de la începutul acestui an, deprecierea fiind atât de gravă încât guvernul a introdus controale privind importurile şi a majorat dobânzile la 30%. PIB-ul s-a contractat cu aproape 7% în 2014, iar în 2015 declinul ar putea accelera la 7,5%, conform estimărilor oficiale.

Citeşte mai multe despre criza din Ucraina pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici