UGIR 1903 a încheiat un parteneriat cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat

Firmele şi persoanele fizice vor putea apela la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, alternativă la instanţa de judecată, pentru litigii de muncă, proprietate intelectuală, protecţia consumatorului, Tribunalul încheind şi un parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor UGIR 1903.

261 afișări
Imaginea articolului UGIR 1903 a încheiat un parteneriat cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat

UGIR 1903 a încheiat un parteneriat cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat (Imagine: Shutterstock)

Alte cauze civile care vor putea fi soluţionate de acest tribunal, înfiinţat în toamna anului trecut la Târgovişte, sunt litigiile între profesionişti (fostele litigii comerciale), litigiile privind transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale (contracte de vânzare-cumpărare, de arendă, ieşiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje între foşti soţi şi lichidări de regim matrimonial), litigile rezultate din raporturile de vecinătate, latura civilă din cauzele penale.

TITLURILE ZILEI

Uniunea Generală a Industriaşilor din România UGIR 1903 a anunţat, joi, încheierea cu acest tribunal a unui parteneriat pentru promovarea si susţinerea arbitrajului în mediul economic, preşedintele Uniunii, Marius Opran, şi preşedintele executiv, Constantin Vasilescu, arătând că astfel se doreşte deschiderea unei colaborări între mediul de afaceri şi tribunale specializate şi precizând avantajele generate de un astfel de tribunal, precum durata mai scurtă de soluţionare a procesului şi taxele mai mici.

Prin parteneriatul încheiat, UGIR 1903 şi Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat vor participa în comun la anumite evenimente, inclusiv pe plan extern, vor susţine unitar o serie de proiecte legislative şi vor avea o poziţie comună în comisiile de dialog social.

Reprezentanţii celor două părţi au arătat că, faţă de instanţa clasică de judecată, la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat termenul de soluţionare a litigiilor este de maximum şase luni, cu excepţia situaţiilor în care părţile prin convenţia arbitrală au hotărât altfel, judecarea cazului este derulată pe parcursul a cel mult trei şedinţe de judecată, iar în situaţia în care parţile au încheiat o înţelegere (tranzacţie sau acord de mediere), tribunalul arbitral se pronunţă asupra acesteia într-un temen de maximum două săptămâni.

Acţiunile şi cererile evaluabile în bani sunt taxate cu 200 lei pentru o valoare de până la 500 lei, cu 400 lei pentru o valoare de 501-5.000 lei, cu 400 lei plus 3% din valoarea obiectului cererii ce depăşeşte 5.000 lei pentru 5.001-25.000 lei, cu 1.000 lei plus 2% din ce depăşeşte 25.000 lei pentru 25.001-50.000 lei, cu 1.500 lei plus 1% din ce depăşeşte 50.000 lei pentru 50.001-250.000 lei, cu 3.500 lei plus 0,5% din ce depăşeşte 250.000 lei pentru 250.001-400.000 lei şi cu 4.250 lei plus 0,4% din ce depăşeşte 400.000 lei pentru valori de peste 400.001 lei.

Reprezentanţii tribunalului au arătat astfel că taxele arbitrale sunt mai mici decât cele practicate de instanţele judecătoreşti şi că, de exemplu, pentru un litigiu între profesionişti, cu obiect „pretenţii”, cu o valoare de 800 000 lei, taxa arbitrala este de 5 850 lei, în timp ce taxa judiciara de timbru la instanţa clasică de judecată este de 11.605 lei.

Dosarul cauzei şi şedinţele de judecată sunt confidenţiale, iar şedinţele vor putea fi organizate şi în alte locuri decât la sedul tribunalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici