Una dintre cele mai importante agenţii de evaluare financiară a păstrat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă/ Anunţul făcut de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a menţinut ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută la BBB- cu perspectivă stabilă, dar atenţionează că finanţele publice au fost slăbite de relaxarea politicii fiscale, începând cu 2016.

418 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai importante agenţii de evaluare financiară a păstrat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă/ Anunţul făcut de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici

Una dintre cele mai importante agenţii de evaluare financiară a păstrat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă/ Anunţul făcut de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici

Păstrarea ratingului s-a datorat nivelului moderat al datoriei guvernamentale şi de indicatorii PIB-ul pe locuitor şi dezvoltarea umană, care sunt peste nivelurile ţărilor din categoria BBB. Aceşti indicatori sunt contrabalansaţi de nivelul deficitelor de cont curent şi bugetar, precum şi de datoria externă netă, care este mai ridicată decât a altor ţări cu rating BBB, precum şi de politica fiscală pro-ciclică, care reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice de politica fiscală.

TITLURILE ZILEI

În plus, plafonul de ţară al României a fost păstrat la BBB+, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost menţinut la F3.

Analiştii Fitch Ratings reamintesc că, în primele nouă luni din acest an, veniturile au ajuns la 69% din ţintele anuale revizuite, iar deficitul bugetar este cu un punct procentual peste cel din perioada similară a anului trecut.

În schimb, consultanţii Fitch apreciază că Guvernul îşi va îndeplini ţinta de deficit bugetar din acest an, de 2,96%, pe baza ESA (sistemul conturilor europene) prin amânarea cheltuielilor de capital şi măsuri ad-hoc, precum anul trecut, pentru ca România să nu fie plasată în procedura de deficit excesiv. În schimb, aceştia prognozează pentru 2019 şi 2020 că deficitul bugetar va fi de 3,5%.

În schimb, consultanţii Fitch estimează o menţinere a datoriei guvernamentală la 35% din PIB, la finele acestui an, cât nivelul de anul trecut, ca urmare a creşterii nominală a PIB-ului cu 10%. Aceştia prognozează din 2019 o creştere a datoriei guvernamentală în PIB, din cauza adâncirii deficitului bugetar, a încetinirii avansului economiei şi a creşterii cheltuielilor cu dobânzile.

În plus, riscul de supraîncălzire al economiei româneşti a scăzut, remarcându-se un ritm de creştere al PIB-ului sub cel de anul trecut. Analiştii Fitch susţin că acest risc de supraîncălzire rămâne, din cauza creşterii rapide a salariilor, care depăşeşte productivitatea, a politicii fiscale expansioniste şi a adâncirii deficitului de cont curent.

Creşterea a economiei României din trimestrul al doilea al acestui an a revenit la un nivel important, de 1,5% (date ajustate sezonier), faţă de 0,3% în primele trei luni din acest an şi 0,4% în perioada octombrie-decembrie 2017, dar riscul unei „aterizări forţate” nu a fost eliminat, ci doar atenuat, potrivit Fitch.

Fitch estimează că economia României va creşte cu 3,5% anul acesta, cu 3,2% anul viitor şi cu 3% în 2020, din cauza încetinirii economiilor mari din Uniunea Europeană, înăspririi politicii monetare şi atenuării stimulentelor fiscale. Agenţia mai avertizează că există riscul unei încetiniri semnificative dacă vor apărea şocuri externe, dacă România va pierde din competitivitate din cauza creşterii salariilor cu 10% sau vor fi înăsprite politicile monetare sau fiscale.

Fitch pronozează că deficitul de cont curent se va adânci de la 3,2% din PIB în 2017 la 4% din PIB în 2018 şi 4,3% din PIB în 2019.

Sectorul bancar din România rămâne stabil, conform analizei Fitch. Băncile sunt bine capitalizate, în condiţiile în care, la finele lunii iunie, rata medie de adecvare a capitalului era de 20,1%, calitatea activelor continuă să se îmbunătăţească şi creditele neperformante era de 5,7%, faţă de la 9,6% în decembrie 2016.

Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, pot înrăutăţi ratingul României sunt: deficite fiscale ridicate persistente, care pot creşte rapid raportul datorie guvernamentală/PIB, şi o supraîncălzire a economiei, sau o aterizare forţată, care să submineze macrostabilitatea economică. În schimb, principalii factori care, individual sau colectiv, pot îmbunătăţi ratingul sunt: reducerea riscurilor de instabilitate macroeconomică, implementarea unei consolidări fiscale care să îmbunătăţească traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentală/PIB şi o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor externe.

Teodorovici: Anunţul Fitch, o recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă

Agenţia de rating Fitch este a treia agenţie internaţională care reconfirmă calificativul recomandat investiţiilor aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, a anunţat sâmbătă Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Anunţul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă, care va contribui la întărirea încrederii investitorilor în economia ţării noastre, precum şi în perspectivele solide de dezvoltare ale acesteia”, apreciază Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici