Viaţa după contrasancţiunile comerciale ale Moscovei: Fructe şi legume mai ieftine şi concurenţă mai mare în UE şi mâncare mai scumpă în Rusia

Blocarea importurilor de alimente din UE de către Rusia va duce la preţuri mai mici la fructe şi legume pe pieţele europene şi la o concurenţă mai dură. În Rusia efectul va fi invers. După ce Moscova blocat în ianuarie importul de carne de porc din UE preţurile au sărit cu 40%.

872 afișări
Imaginea articolului  Viaţa după contrasancţiunile comerciale ale Moscovei: Fructe şi legume mai ieftine şi concurenţă mai mare în UE şi mâncare mai scumpă în Rusia

Viaţa după contrasancţiunile comerciale ale Moscovei: Fructe şi legume mai ieftine şi concurenţă mai mare în UE şi mâncare mai scumpă în Rusia (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

În Bulgaria, Vasil Vasilev, fondatorul Uniu­nii Patronatelor, a avertizat că măsurile luate de Moscova vor lovi dur Bulgaria nu din cauza blocării exporturilor aliementare, „care oricum nu sunt mari“, ci pentru că produsele agricole destinate până acum pieţei ruseşti vor ajunge în Bulgaria, unde vor „distruge sectorul agricol deja slab“, scrie agenţia Novinite.

Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor Bulgari Ivo Todorov este mai optimist, dar a atenţionat că interdicţiile ruseşti ar putea duce la căderea preţurilor la fructe şi legume în Uniunea Europeană din cauza supraaprovizionării în condiţiile în care găsirea altor pieţe va lua timp.

Plamen Grozdanov, reprezentant al „Uniu­nii Made in Bulgaria“, crede că în noile condiţii vor apărea practici concurenţiale mai dure şi necinstite pe anumite pieţe, precum preţuri de dumping. El a explicat că produ­cătorii agricoli din străinătate sunt subvenţionaţi de stat mai mult decât cei din Bulgaria şi de aceea îşi permit reduceri drastice de preţ.

În Cehia, presa a cerut guvernului să găsească noi pieţe de export pentru protejarea economiei, cu toate că producătorii locali de lactate au fost criticaţi în ultimii ani că ignoră piaţa cehă şi se concentrează pe cea germană, mai scumpă.

Citeşte mai multe despre efectul sancţiunilor comerciale ale Rusiei pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici