Vicepreşedinte ANRE: Vremea proiectelor mari de energie regenerabilă a trecut. E timpul microcapacităţilor

Eliminarea energiilor regenerabile ar majora cu 50% preţul angro al electricităţii, dar vremea proiectelor mari de producţie a energiei eoliene şi fotovoltaice a trecut şi a venit timpul microcapacităţilor pe biomasă şi biogaz, surse de energie neglijate până acum, spune un vicepreşedinte ANRE.

594 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte ANRE: Vremea proiectelor mari de energie regenerabilă a trecut. E timpul microcapacităţilor

Vicepreşedinte ANRE: Vremea proiectelor mari de energie regenerabilă a trecut; e timpul microcapacităţilor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Simulările noastre, plecând de la mixul energetic pe care îl avem, arată că dacă mâine am scoate regenerabilele din mixul energetic, preţul angro al energiei ar creşte cu 50%, de la 40 la 60 euro pe MWh. (...) Acum, impactul certificatelor verzi în facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh ", a declarat miercuri Emil Calotă, vicepreşedinte în Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe tema serviciilor energetice.

Producătorii de energie din surse convenţionale, în special cărbune, acuză producătorii de energie regenerabilă că din cauza lor nu îşi pot vinde energia, iar producătorii de energie verde sunt nemulţumiţi că autorităţile le-au redus sprijinul reprezentat de certificatele verzi.

TITLURILE ZILEI

Calotă a precizat că autorităţile au decis în 2013 să diminueze sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă pentru că au observat "evidente tendinţe speculative" ale unor investiţii în sectorul eolian şi solar, astfel că le-a "corijat".

Potrivit lui Calotă, ANRE va susţine prin preţ capacităţile pe biomasă şi biogaz cu puteri de până la 0,5 MW pentru o perioadă de 15 ani, iar această decizie urmează să fie aplicată din luna martie. Un astfel de sprijin din partea statului nu trebuie notificat Comisiei Europene.

"În loc să rămânem la capacităţi mici pentru consumul local în centrale eoliene, am dezvoltat capacităţi mari. Acum este, istoric, etapa microcapacităţilor", a spus Calotă.

El a precizat că, potrivit angajamentelor României, până în 2020 ar urma să fie instalate la nivel naţional capacităţi pe biomasă de 5.000 MW, dar în realitate nu sunt nici 100 MW.

Paradoxal, România are o mulţime de unităţi de producţie a energiei eoliene şi solare, domenii unde nu are cel mai mare potenţial, dar energia hidro şi biomasa au rămas în urmă, a continuat Calotă.

"Cel mai mare consumator de energie nu mai este industria, ci populaţia, care se încălzeşte în principal cu biomasă (lemn). Trebuie pus în ordine acest sector. Este o avere naţională pe care România nu o pune deocamdată în lumina adevărată", potrivit vicepreşedintelui ANRE.

Totodată, în 2014, producătorii de energie regenerabilă cu capacităţi mai mici de 5 MW au fost "puşi la pămînt". Din circa 700 producători de energie regenerabilă, 600 deţin unităţi mici, iar "oamenii ăştia trebuie să primească un tratament adecvat, să fie scoşi din piaţa centralizată de energie şi de certificate verzi", a mai spus Calotă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici