Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice, scăderea TVA şi impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiile

România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tutoror pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, susţine ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

131 afișări
Imaginea articolului Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice, scăderea TVA şi impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiile

Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice, scăderea TVA şi impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiile (Imagine: Razvan_Chirita/Mediafax Foto)

Vlădescu a vorbit încă de la începutul anului, la puţin timp de la preluarea mandatului, despre nevoia introducerii unui nou sistem fiscal în România, despre impozitarea tuturor pensiilor şi taxarea proprietăţilor imobiliare "la valoarea reală".

Proiectul impozitului forfetar, tatonat în prima parte a anului, a fost amânat pentru 2011 din cauza imposibilităţii de evaluare a veniturilor pe care le-ar fi adus la buget, respectiv a gradului de acoperire a
încasărilor provenite din impozitul minim pe cifra de afaceri, care a fost păstrat în vigoare în urma discuţiilor cu FMI.

TITLURILE ZILEI

Un mare pariu va fi introducerea unor reglementări privind impozitarea "averii vizibile" a contribuabililor.

"Ştiu că o asemenea lege va fi foarte greu de trecut prin Parlament şi probabil că va funcţiona ca ordonanţă de urgenţă, pentru că numai astfel vom avea un instrument clar pe baza căruia Fiscul să
întrebe din ce bani a fost construită şi din ce este întreţinută o casă cu 14 dormitoare şi sală de mese de 20 de persoane. Dacă banii au venit de la vărul din străinătate, până când respectivul va aduce hârtii doveditoare, Fiscul va reţine impozit pe diferenţa dintre venitul declarat de contribuabil şi valoarea estimată a proprietăţii".

Vlădescu spune că avansează acest plan de întărire a sistemului fiscal din poziţia de tehnician.

"În final, decizia este politică. Eu susţin că aceste proiecte decurg din profesionalism. Ca ministru al României şi nu al unui partid, în 2007 m-am opus majorării pensiilor, iar acum spun că TVA nu trebuia majorată. Dacă e vorba ca la Finanţe să fie un ministru de partid, probabil că sunt un ministru prost".

El susţine că sistemul fiscal "este cinic, nu uman", şi că trebuie taxate toate veniturile.

"Pentru funcţionarea României va fi nevoie să taxăm toate tipurile de venituri, practic tot ceea ce astăzi nu se impozitează. Trebuie eliminate scutirile aberante. Toţi se plâng de subfinanţarea sistemului
de sănătate, de exemplu, dar toţi fug de contribuţii. Ne trebuie şi o taxare adevărată a proprietăţii, pentru că în momentul de faţă avem taxe mici, aplicate la valori impozabile mici şi în mod discriminatoriu".

Vlădescu afirmă că nu mai vrea ca o casă vândută cu 2 milioane de euro să fie înregistrată cu o valoare impozabilă de 200.000 de euro. El admite că există un număr mare de cetăţeni proprietari de locuinţe care trebuie protejaţi într-o anumită măsură, însă invocă "cinismul" oricărui sistem de impozitare, valabil şi în cazul taxării tuturor pensiilor.

"Sistemul fiscal este cinic, nu uman, iar cetăţenii sunt contribuabili. Există însă şi următorul pas, care până acum nu s-a făcut în România, în sensul că taxele plătite de cetăţeni nu sunt ale ministrului sau ale politicianului şi trebuie folosite în beneficiul contribuabilului. Trebuie ca în distribuirea fondurilor publice să existe cât mai puţine fisuri şi cât mai multă eficienţă".

Cât priveşte impozitarea profitului companiilor, Vlădescu spune că nu este adeptul unui impozit mare, considerând că un nivel de 15% va fi sustenabil în condiţiile introducerii impozitului pe venitul global.

De asemenea, afirmă că la o cotă de impozit pe dividende tot de 15% Fiscul nu ar fi deranjat dacă unii contribuabili ar fi plătiţi sub această formă.

România trebuie "să desfunde ţeava" capitalului străin, pentru că nu se poate dezvolta autarhic, neavând nici tehnologia, nici resursele necesare, nici forţa de muncă intensivă care ar fi necesare, afirmă
ministrul finanţelor.

"Trebuie să repunem România pe harta investitorilor străini şi putem face aceasta prin listarea dintr-o dată a 6 - 7 companii mari de stat pentru a le atrage atenţia. Până la sfârşitul anului ar trebui
să scoatem pachete de acţiuni de 5 - 25% şi vorbesc în primul rând despre Loteria Naţională şi CEC Bank, unde Ministerul Finanţelor deţine controlul, dar nu văd de ce nu ar fi scoase pe bursă
şi companii precum Romgaz sau Nuclearelectrica. Am putea creşte piaţa de 10 ori în trei săptămâni".

Vlădescu respinge teoria potrivit căreia condiţiile proaste de pe piaţă nu fac oportună listarea de companii.

"Cu riscul de a avea iniţial o piaţă proastă, eu spun că este vital să facem o mişcare bruscă pentru a reveni pe radarul capitalului străin. Chiar dacă mâine am vinde ieftin un pachet de 5% din Romgaz, peste un an probabil că valoarea acţiunilor rămase la stat ar creşte de 4 - 5 ori".

Cât priveşte mult-amânata listare a Fondului Proprietatea, şeful Finanţelor se declară "deranjat" de tergiversarea procedurilor, susţinând că aceasta nu este provocată de ministerul pe care îl conduce şi care este acţionarul principal.

"Sper ca Franklin Templeton să poată începe să lucreze cât mai repede, iar listarea să aibă loc. Este foarte importantă promovarea pe care o poate face României un nume atât de mare".

România va trebui să menţină "parteneriatul" cu FMI timp de câţiva ani după ce actualul acord va expira în aprilie 2011, inclusiv cu o componentă de finanţare efectivă, afirmă Sebastian Vlădescu.

"Pentru că ieşirea din recesiune va fi dificilă, vom avea nevoie în continuare şi de asistenţă financiară, adică de bani efectivi, şi de asistenţă tehnică din partea FMI. Acest parteneriat ar trebui să dureze
încă câţiva ani, în perioada 2011-2013".

El spune că ar putea fi creat un instrument comun FMI-UE dedicat ţărilor europene care nu fac parte din zona euro şi care să fie mult mai flexibil, după modelul liniei de credit acordate de Fond Poloniei.

"Mecanismul ar funcţiona pe baza unui set de politici verificate de Fond, statul respectiv se finanţează de pe pieţe, dar are mereu în spate acest buffer şi nu rămâne la mâna pieţelor. Încă trei ani am putea folosi un asemenea instrument".

Ministrul finanţelor afirmă că ar trebui adusă şi în România dezbaterea care a început deja în Vest privind o posibilă "ieşire din paradigma ajustărilor bugetare dure, care accentuează recesiunea".

"După ajustările dure din 2010, 2011 ar trebui să fie mai suportabil, cu condiţia ca banii să nu fie aruncaţi pe fereastră, sistemul de pensii să fie echilibrat, iar corupţia să fie ţinută sub control. Trebuie
să dovedim de anul acesta că putem disciplina cheltuielile, pentru ca în 2011 să încercăm o politică mai echilibrată în loc să mergem tot pe ajustare bugetară dură, aşteptând degajarea spaţiului fiscal
pentru a începe încurajarea consumului".

Soluţia lui Vlădescu pentru încurajarea consumului? "Sunt adeptul unui TVA mai mic din 2011 pentru a încuraja revenirea consumului".

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici