ZF: De la heleştee şi alei până la căi ferate şi sonde, totul se taxează: Noul impozit pe construcţiile speciale ar putea avea o valoare de 1,5%. La ce se aplică?

Noul impozit pe construcţii pe care guvernul Ponta intenţionează să-l aplice de la 1 ianuarie 2014 ar putea fi calculat prin aplicarea unui procent de 1,5% la valoarea construcţiilor existente în patrimoniul persoanelor juridice române şi străine din care se fac anumite deduceri, potrivit proiectului de ordonaţă de urgenţă obţinut de ZF. În cazul unor companii, anumite construcţii nici nu sunt proprietatea lor, ci chiar a statului român.

1110 afișări
Imaginea articolului ZF: De la heleştee şi alei până la căi ferate şi sonde, totul se taxează: Noul impozit pe construcţiile speciale ar putea avea o valoare de 1,5%. La ce se aplică?

ZF: De la heleştee şi alei până la căi ferate şi sonde, totul se taxează: Noul impozit pe construcţiile speciale ar putea avea o valoare de 1,5%. La ce se aplică? (Imagine: Shutterstock)

„Impozitul pe construcţii se calculeză prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art.2, din care se scade valoarea  clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune,  aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX – Impozite şi taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de către contribuabil sau proprietar, după caz”, se arată în documentul menţionat.

La articolul 2 al ordonanţei de urgenţă se arată că vor fi vizate construcţiile prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. Din această grupă fac parte construcţiile industriale, agricole, pentru transporturi şi telecomunicaţii, construcţiile hidrotehnice, pentru afaceri, comerţ şi depozitare, transportul energiei, alimentarea cu apă, transportul şi distribuţia petrolului şi altele.

„Deducerea valorii lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă se justifică cu documentaţia corespunzătoare care atestă comunicarea acestei valori către locator/proprietar, după caz”, se mai arată în document.

Impozitul se va plăti în două tranşe egale, până la 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.

Citeşte continuarea articolului despre aplicarea impozitului pe construcţiile speciale pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici