COMENTARIU Adrian Onciu: Cum au devenit rasista Miss Piggy şi sexistul Kermit inamicul public numărul 1 al Black Lives Matter

Diferenţele absolut fireşti între popoare, rase sau genuri vin la pachet cu o serie de prejudecăţi. Spre exemplu cunoaştem cu toţii butada ”scoţienii sunt zgârciţi”. La fel, francezii ar fi libertini şi aroganţi, italienii gălăgioşi şi certăreţi, nordicii distanţi, nemţii lipsiţi de umor, americanii ignoranţi ş.a.m.d. Despre minorităţile etnice, rasiale, sexuale şi de orice altă natură ştim, de asemenea, o groază de clişee apărute de-a lungul timpului.

4013 afişări
Imaginea articolului COMENTARIU Adrian Onciu: Cum au devenit rasista Miss Piggy şi sexistul Kermit inamicul public numărul 1 al Black Lives Matter

Ca orice stereotip, probabil că undeva există un mic sâmbure de adevăr. Iar acesta este speculat în diverse ocazii, adesea în spirit de glumă, fără intenţia de a răni. Dar evident că oamenii responsabili, educaţi, cu capul pe umeri, fac distincţia cuvenită. Nu toţi francezii sunt aroganţi, aşa cum nu toţi suedezii sunt blonzi, românii cerşetori, iar scoţienii zgârâie brânză. Nici măcar majoritatea.

Protestele Black Lives Matter din vara trecută au generat fenomenul ”cancel culture” de eliminare din viaţa publică a tuturor aspectelor care în viziunea ”revoluţionarilor” BLM ar adânci inegalităţile din societate şi ar perpetua prejudecăţi ca cele de mai sus. Politicienii liberali de pe tot globul au îmbrăţişat noua mişcare şi au încurajat entităţile private să se alinieze de îndată, fără reţineri.

Problema e că imensul aparat de propagandă liberală nu s-a mulţumit cu un nou început. Nu s-a mulţumit să atragă atenţia asupra unor viitoare derapaje, să pună accent pe educaţia în spiritul toleranţei şi a recunoaşterii sensibilităţilor în rândul variatelor minorităţi. S-a ajuns până la rescrierea convenabilă a istoriei, cu statui dărâmate, biblioteci epurate, cenzurări şi limitări ale accesului la diverse opere de artă considerate neconforme cu viziunea BLM.

S-a mers până acolo încât scriitori geniali ca William Shakespeare să fie consideraţi misogini, rasişti şi homofobi, cu propunerea de a fi scoşi din programele şcolare. Şi eventual înlocuiţi cu reputatul ideolog Karl Marx.

Celebrii creatori de desene animate de la Disney au devenit vârful de lance al propagandei ”cancel culture”. Studioul american a luat la puricat toate producţiile pentru copii şi a găsit o multitudine de mesaje neconforme. Observaţiile oficialilor de la Disney i-ar face invidioşi până şi pe cei mai aprigi cenzori din Coreea de Nord. Iată de pildă ce concluzie au tras în legătură cu filmul Pisicile aristocrate: ”Pisica este înfăţişată drept o caricatură rasistă a persoanelor din estul Asiei cu trăsături stereotipice exagerate precum ochi obligi şi dinţi proeminenţi”.

Despre desenele Dumbo: ”Ciorile şi numărul muzical omagiază spectacole rasiste în care interpreţi albi cu feţele înnegrite şi în haine zdrenţuroase imitau şi ridiculizau sclavii africani de pe plantaţiile din Sud. Liderul grupului lui Dumbo este Jim Crow, acesta având numele legilor care au impus segregarea rasială în sudul Statelor Unite”. Urmează recenzia la Peter Pan: ”Filmul înfăţişează persoanele amerindiene într-un mod stereotipic care nu reflectă nici diversitatea persoanelor amerindiene, nici adevăratele lor tradiţii culturale. Le arată vorbind într-o limbă neinteligibilă şi se referă în mod repetat la ele drept «piei roşii»”. Şi, în fine, Piraţii Paradisului: ”Piratul care provoacă familia Robinson este înfăţişat ca o ameninţare străină stereotipică. Mulţi piraţi apar cu feţele vopsite în galben sau maro şi sunt costumaţi într-o manieră exagerată şi inexactă (...) pentru a le întări barbarismul şi «altfelul»”.

Problema e că oricât ar încerca unii să ne convingă de contrariu, chiar suntem ”altfel”. Nu există două persoane identice. Şi culmea, ăsta este chiar farmecul vieţii.   

Sigur, poate fi o prejudecată inclusiv ideea că bărbaţii afro-americani ar avea organele de reproducere mai dezvoltate decât bărbaţii din estul Europei - românii, bulgarii sau polonezii. Dar întrebarea este dacă ar trebui cenzurată orice glumă legată de acest aspect, pe motiv de discriminare şi ură rasială. Am oferit doar un mic exemplu, întrucât ceea ce numim, în genere, comedie, se sprijină pe tot soiul de clişee şi prejudecăţi legate de minorităţi, dar şi de deosebirile evidente dintre bărbaţi şi femei.

Divertismentul, satira şi comedia sunt despre diferenţele dintre noi. Despre graşi şi slabi, frumoşi şi urâţi, blonde şi brunete, buni şi răi, îndemânateci şi neîndemânateci, proşti şi deştepţi, generoşi şi ticăloşi. Desenele animate ne fac viaţa mai frumoasă. Ne fac să zâmbim, dar tocmai pentru că ne determină să conştientizăm cât de diferiţi suntem, cu micile sau marile noastre defecte. Chiar şi cu ajutorul unor clişee descoperite recent în The Muppets Show.

Cenzorii BLM de la Disney au stabilit că personaje ca Miss Piggy sau broscoiul Kermit ar avea o influenţă nefastă asupra copiilor, aşa că The Muppets Show ar trebui urmărit doar de către adulţi, ca orice film violent, de groază sau erotic, cu următoarele precizări privind conţinutul: “Aceste stereotipii erau incorecte atunci şi sunt incorecte şi acum. În loc să eliminăm conţinutul, am preferat să avertizăm asupra impactului său negativ, să învăţăm din asta şi să generăm o dezbatere pentru a crea un viitor mai incluziv”.  Avertizarea de conţinut vine după câteva luni de discuţii şi controverse în jurul filmelor şi programelor TV care ar putea fi considerate jignitoare conform standardelor actuale, cum ar fi ”Pe aripile vântului” sau ”Little Britain”.

În acelaşi timp merită menţionat, într-o scurtă paranteză, că Michael Eisner, preşedintele Disney, a mers special în China pentru a-şi cere scuze în legătură cu două filme despre Tibet produse de compania americană în 1997: “7 ani in Tibet”, cu Brad Pitt, şi “Kundun”, regizat de Martin Scorsese. Autorităţile de la Beijing au apreciat gestul şi i-au oferit lui Eisner la schimb posibilitatea de a deschide un parc Disney în Shanghai.

Suntem, evident, foarte diferiţi. Iar asta face parte din magia vieţii, deşi unii se străduie să ne convingă că ar trebui să trăim într-o uniformizare multiculturală perfectă şi o egalizare desprinsă din Manifestul Partidului Comunist.

Discriminările de orice fel şi atitudinile rasiste sau homofobe pot fi (şi trebuie!) combătute în special prin educaţie, nu prin rescrierea istoriei, discriminări pozitive şi acţiuni resentimentare faţă de aşa-zisa ”supremaţie albă”.

Altfel efectul va fi taman pe dos decât cel urmărit, cu toată dorinţa unor politicieni demagogi şi ipocriţi de a puncta electoral în dreptul diverselor minorităţi.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici