COMENTARIU Adrian Onciu: Paşaportul de imunitate sau diferenţa dintre femei şi bărbaţi, negri şi albi, creştini şi musulmani, vaccinaţi şi nevaccinaţi

18766 afişări
Imaginea articolului COMENTARIU Adrian Onciu: Paşaportul de imunitate sau diferenţa dintre femei şi bărbaţi, negri şi albi, creştini şi musulmani, vaccinaţi şi nevaccinaţi

COMENTARIU Adrian Onciu

Problema paşapoartelor digitale de vaccinare nu este ”dacă”, ci ”când” se vor introduce. Adică o chestiune de oportunitate. Ea ridică însă multiple aspecte de etică şi de discriminare. Se pune întrebarea dacă este absolut firesc să împărţim populaţia în două categorii distincte doar pe baza acestui document: o clasă privilegiată (aka vaccinaţii) şi alta lipsită de nişte drepturi elementare (aka nevaccinaţii). 
 
Miliardarul şi filantropul Bill Gates, extrem de influent în creionarea politicilor de sănătate la nivel global, spunea încă din iunie 2020 că vom avea nevoie de un paşaport digital de vaccinare. Sigur, mulţi continuă să zâmbească atunci când aud de patronul de la Microsoft. Îl consideră cel mult o ”victimă” a conspiraţioniştilor 5G. Doar că faptele arată un portret puţin diferit al miliardarului: avid după puterea din spatele cortinei, dornic să dicteze politici publice în domeniul sănătăţii, implicat indirect în zeci de dosare de corupţie pe tot globul, în care Microsoft a mituit miniştri şi înalţi funţionari publici.
 
De altfel în mai 2017, în articolul ”Să-l cunoaştem pe cel mai puternic doctor, Bill Gates”, revista Politico îl zugrăvea pe filantrop în culori ceva mai apropiate de realitate decât o face mass-media în mod obişnuit. ”Unii miliardari au preferat să-şi cumpere o insulă. Bill Gates a luat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sediul la Geneva. În urmă cu un deceniu, când Gates a început să arunce bani în eradicarea malariei, oficiali de top şi-au exprimat îngrijorarea că Fundaţia Gates distorsionează priorităţile de cercetare. Termenul folosit adesea a fost «filantropie monopolistă». Puţini oameni îndrăznesc să critice deschis ceea ce face miliardarul. (…) El este tratat ca un şef de stat nu doar la OMS, ci şi în cadrul întâlnirilor G20”, se precizează, printre altele, în articolul citat.
 
Rolul Fundaţiei Bill Gates în combaterea pandemiei (prin finanţarea transparentă a firmelor producătoare de vaccinuri, a OMS şi a Institutului Naţional de Boli Infecţioase din SUA, condus de Anthony Fauci) este departe de orice dubiu. Rămâne de văzut cât de benefic sau dimpotrivă, condamnabil, continuă să fie acest rol. Şi asta în condiţiile în care unii observatori independenţi sunt profund îngrijoraţi de influenţa mult prea mare a ONG-urilor de tipul Fundaţiei Bill Gates (deci a banilor privaţi) asupra instituţiilor de stat, a guvernelor, a politicienilor de rang înalt şi, în cele din urmă, a strategiilor de luptă cu viitoarele pandemii. Cu alte cuvinte, câte dintre demersurile lui Bill Gates sunt pur şi simplu filantropie curată şi dorinţă de întrajutorare, şi câte calcul cinic, de afacerist fără scrupule, decis să calce pe cadavre în căutarea profitului cu orice preţ. 
 
Predicţia din iunie 2020 a miliardarului din California începe să prindă contur. Potrivit Business Insider, giganţii IT Microsoft şi Oracle dezvoltă deja paşapoarte digitale de vaccinare. Ele ar putea fi folosite pentru călătorii în alte state sau pentru a participa la evenimente cu public. Tehnologia implementată de specialişti va ajuta la prevenirea situaţiilor în care anumite persoane pretind în mod fals că ar fi vaccinate împotriva Covid. Telefonul mobil va juca un rol esenţial, după modelul de inspiraţie chinezească. Iar persoanele fără smartphone-uri vor primi coduri QR tipărite pe hârtie ca să demonstreze că s-au vaccinat. 
 
Iniţiatorii proiectului nu s-au sfiit să explice direct, fără ocolişuri, cum stă treaba. ”Pentru o anumită perioadă de timp, majoritatea dintre noi va trebui să aibă testarea negativă sau dovada vaccinării actualizată, ca să revenim la normalitate. Asta se va întâmpla fie că urci într-un avion şi mergi într-o altă ţară, fie că mergi la muncă, la şcoală, la magazinul alimentar, la concerte live sau evenimente sportive”, a afirmat dr. Brad Perkins, directorul medical al Commons Project Foundation, unul dintre ONG-urile implicate în dezvoltarea paşaportului digital de vaccinare, alături de companiile Microsoft şi Oracle.
 
Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat recent că persoanele care au primit ambele doze de vaccin vor intra în posesia paşaportului de imunitate. Documentul le garantează deţinătorilor o serie de drepturi în plus faţă de cetăţenii nevaccinaţi: nu vor sta în izolare după ce au intrat în contact cu o persoană infectată sau după călătorii în ”zone roşii” din Israel şi în ţări cu rate de infecţie foarte mari; nu vor fi testate înainte de a intra în anumite zone turistice, cunoscute sub numele de ”insule verzi”. Cu toate acestea, privilegiaţii cu paşapoarte de imunitate vor trebui să poarte în continuare mască, să stea la doi metri de ceilalţi şi să evite zonele aglomerate. Absolut firesc, din moment ce ar putea să transmită virusul mai departe, chiar dacă au fost vaccinaţi. 
 
Grecia şi Danemarca se alătură Israelului în proiectul de etichetare a populaţiei în funcţie de gradul de imunizare împotriva noului coronavirus. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut introducerea certificatului de vaccinare împotriva Covid-19 la nivelul întregii Europe, pentru ”a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemie”. 
Cum campania de vaccinare a demarat de puţin timp, părerile politicienilor sunt împărţite. Klaus Iohannis, spre exemplu, într-o luare de poziţie deloc caracteristică, a respins propunerea premierului grec: ”Nu consider că ar fi o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar pentru motive medicale, nu în scopul obţinerii unor drepturi. Să folosim aceste certificate ca să împărţim populaţia Europei în două nu mi se pare un lucru bun”. Nu ştim dacă preşedintele României a apucat să se consulte cu Angela Merkel înainte de a-şi da cu părerea. Cert este că oficialii de la Bruxelles nu-i împărtăşesc opinia. ”Este un imperativ medical să avem o certificare a vaccinării. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec. Dacă certificatul le va oferi deţinătorilor o prioritate sau un acces preferenţial la anumite bunuri şi servicii, rămâne să discutăm la nivel european”, a precizat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 
 
Şeful Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, ne aminteşte că la nivelul Uniunii Europene există o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE. ”Articolul 29 din directiva 38/2004 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricţionare a liberei circulaţii, boli cu potenţial pandemic, după definiţia OMS. Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu va fi neapărat o formă de discriminare”, explică Asztalos Csaba. Desigur, în opinia aceluiaşi Csaba, discriminări clare ca lumina zilei sunt cu totul altele, legate de împărţirea cetăţenilor în albi şi negri, slabi şi graşi, femei şi bărbaţi, hetero şi homosexuali, creştini şi musulmani ş.a.m.d. Obţinerea unor avantaje în urma divizării societăţii în ”vaccinaţi” şi ”nevaccinaţi” (cu alte cuvinte, sănătoşi şi bolnavi) nu ar reprezenta o discriminare evidentă, demnă de atenţia CNCD. 
 
Dacă la Bruxelles decizia finală a rămas în mâinile celor 27 de şefi de stat şi de guvern, Organizaţia Mondială a Sănătăţii se opune ”pentru moment” introducerii certificatelor de vaccinare împotriva Covid-19, în scopul folosirii acestora altundeva decât în cabinetele medicale. "Există încă prea multe necunoscute fundamentale în ceea ce priveşte reducerea gradului de transmitere a virusului prin vaccinare, iar dozele de vaccin sunt deocamdată disponibile în cantităţi limitate", a precizat Comitetul de urgenţă al OMS, adăugând că dovada vaccinării nu ar trebui să ne scutească de alte măsuri de prevenţie. O decizie tranşantă a OMS ar fi fost, evident, nesănătoasă. Şi chiar scandaloasă. 
 
Cum influenţa Fundaţiei Bill Gates asupra OMS şi a politicienilor de rang înalt nu mai are nevoie de explicaţii suplimentare, fiind arhicunoscută, este de aşteptat ca poziţia directorului Tedros Adhanom Ghebreyesus să se schimbe odată ce populaţia globului va fi vaccinată într-un procent semnificativ. Adică un procent suficient de mare încât să se justifice pe deplin eliberarea paşaportului de imunizare şi implicit a diplomei de cetăţean responsabil, de primă categorie, beneficiar al unor drepturi şi libertăţi în plus faţă de muritorii de rând, nevaccinaţi. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici