COMENTARIU Crenguţa Nicolae: Revoluţie cu furci şi topoare, live pe Facebook

Ultimele sondaje ale anului confirmă ascensiunea remarcabilă a AUR: în sondajul Sociopol, AUR are 23%, fiind a doua forţă politică a ţării după PSD; Avangarde, din principiu mai generos cu PNL, susţine că AUR, cu 17%, e al treilea partid preferat de alegători, după PSD şi PNL.

2386 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Crenguţa Nicolae: Revoluţie cu furci şi topoare, live pe Facebook

COMENTARIU Crenguţa Nicolae: Revoluţie cu furci şi topoare, live pe Facebook

Ambele sondaje apar într-o perioadă când cel mai delicat subiect de discuţie publică a rămas incapacitatea guvernului de a promova certificatele verzi, ca pârghie de stimulare a vaccinării şi a testării în ajunul unui nou val pandemic. Spiritele cu mai multă aplecare ideologică, cum sunt foştii miniştri userişti ai sănătăţii sau susţinătorii din media ai USR, au învinovăţit guvernul şi pe preşedintele Iohannis că au renunţat la impunerea certificatelor verzi fie pentru că le e frică de AUR, fie pentru că, mai rău, că sunt într-o alianţă secretă de idei cu acesta („Acţiunile dumneavoastră vorbesc de la sine şi trădează nu doar lipsa oricărui sentiment faţă de români, dar şi apropierea pe care o aveţi faţă de extremiştii din această ţară”, i-au scris Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă lui Klaus Iohannis).
Faptul că sunt fie asociaţi cu „extremiştii”, fie acuzaţi că se tem de ei ar trebui în teorie să fie foarte jignitor pentru guvern şi preşedinte, mai ales că guvernul se bucură de o majoritate largă în parlament, deci nu ar avea de ce să se teamă că nu-şi poate trece o lege dacă vrea. În realitate însă, atât PNL-PSD-UDMR, cât şi USR le convine acest balet ridicol, care face să pară că voinţa politică a unei întregi coaliţii de guvernare s-a împotmolit într-un protest de stradă al AUR. Coaliţiei şi preşedintelui le convin tergiversarea sau golirea de conţinut a certificatului verde, pe de o parte pentru că oamenii puterii nu cred de fapt că el e necesar în forma represivă din ţările occidentale, iar pe de altă parte pentru că într-adevăr nu vor să piardă voturi pe seama acestei legi, şi cu atât mai puţin să piardă voturi în favoarea unui partid eurosceptic ca AUR.

Dar cel mai important motiv pentru care coaliţia şi preşedintele vor să amâne certificatul sau să-l promoveze într-o formă mai puţin represivă este legat de potenţialul lui distructiv pentru economie, atâta vreme cât mare parte a populaţiei nu-şi permite să suporte costul testelor şi mulţi nu sunt vaccinaţi. Pentru guvernul Cîţu, ideea de bază a fost de a proteja cât mai mult economia de restricţii, ştiind că România are o capacitate mult mai slabă de a se apăra de sărăcia rezultată din restricţii decât alte ţări UE care şi-au permis să impună carantină. De asta, politica oficială a fost de negare de-a dreptul a pandemiei, iar rezultatul au fost miile de morţi din valul al patrulea. Actuala guvernare are aceeaşi idee de bază, dar în plus are mai multă disponibilitate de a finanţa şi susţine alte măsuri decât certificatul verde pentru limitarea daunelor pandemiei – e vorba de cele expuse în conferinţa de presă de Alexandru Rafila (testare mai intensă cu implicarea medicilor de familie, acces la antivirale în farmacii, prevenţie, încurajarea vaccinării informate, organizare mai bună în sistemul sanitar).

Mai departe, dacă valul al cincilea al pandemiei va fi şi el catastrofal pentru România, atunci pentru guvern şi preşedinte nu va fi nimic mai simplu decât să dea vina pe „extremiştii” care au sabotat certificatul verde, şi în general pe prostia populaţiei care le-a dat crezare acestora. Un val al cincilea soldat cu blocarea spitalelor şi cu multe decese n-ar afecta însă electoral AUR, ci tot partidele din coaliţie, pentru că PNL, PSD şi UDMR conduc ţara, nu opoziţia. Iar mitul AUR ca posibil salvator al naţiei va rămâne în mare parte neatins, pentru că George Simion şi compania nu s-au impus în sondaje promiţând că îşi vor salva de la boală şi moarte un electorat dispus la argumente raţionale, ci propunând o ficţiune absurdă a sfidării morţii, o caricatură de eroism, concepută anume pentru o populaţie profund deprimată, care crede că nu mai are ce pierde.

Voiculescu şi Mihăilă au observat corect asta în scrisoarea lor când au făcut aluzie la cea mai deplasată afirmaţie a lui Simion – „Imunitatea naturală a fost câştigată cu morţi, ca şi libertatea în 1989”. Doar că şi lor le convine baletul ridicol de care am pomenit mai sus, întrucât dacă USR se poziţionează drept partidul responsabil care apără populaţia de pandemie, atunci poate va face uitate eşecurile din mandatele lor la Ministerul Sănătăţii.

Eşecurile nu stau numai în faptul că nu s-au priceput să smulgă bani de la Cîţu pentru sistemul sanitar sau că au început să denunţe neregulile numai după ce au pierdut ministerul. Este stupefiant că după aproape doi ani de pandemie, Rafila recomandă acum în conferinţă de presă, iar ziariştii notează ca şi când ar fi vorba de nişte informaţii noi, ca toţi cetăţenii să aibă în casă pulsoximetru şi termometru, să nu ia antivirale fără prescripţie, să se testeze înainte de a lua contact cu o persoană vulnerabilă, ori ca angajatorii să promoveze triajul şi testarea angajaţilor. Popularizarea intensă a tuturor recomandărilor elementare de prevenţie şi monitorizare, a felului cum oamenii îşi pot îngriji sănătatea ca să-şi reducă riscul de a face forme grave de Covid era exact treaba miniştrilor sănătăţii de până acum, doar că nu şi-a făcut-o niciunul.

Pe drept cuvânt, un comentator s-a răstit pe Facebook după conferinţa lui Rafila: „Dacă chiar vă interesează sănătatea românilor, măriţi fondul pentru analize şi investigaţii decontate, ca oamenii să-şi menţină o stare de sănătate bună şi să prevină "bolile asociate". Daţi şi "prime" pt vaccinare şi tombole dar pt analize şi investigaţii nu sunt bani.” Aşa încât ostilitatea oamenilor faţă de orice restricţie nouă nu vine de la propaganda AUR, ci de la comportamentul puterii. Şi va fi un mod foarte ieftin pentru toate celelalte partide de a scăpa de răspunderea pentru eşecurile lor dând vina pe AUR şi pe influenţa lui, când de fapt AUR nu e o cauză, ci un efect; nu e un emiţător, ci un receptor al dezamăgirii oamenilor, care a existat şi înainte de partidul lui Simion şi va exista şi după ce acesta va veni la putere şi îi va dezamăgi la rândul său.

Orban şi Dragnea au copiat deja reţeta ideologică a AUR, imaginându-şi că aşa vor avea şi ei succes, dacă repetă aceleaşi clişee cu tradiţia, patria, familia şi valorile creştine. Ceea ce diferenţiază AUR însă nu e ideologia, ci postura demonstrativă de receptor, intuiţia că oamenii vor să fie ascultaţi de cineva care să-i bage în seamă, să valideze fricile şi furiile lor ori măcar să-i ajute să se răcorească, să se distreze şi să socializeze. Aşa au căpătat audienţă live-urile interminabile pe Facebook, care nu sunt deloc noi ca metodă de a cuceri adepţi. Cetăţenii autohtoni şi din diaspora care, căzuţi în admiraţia fostului ziarist Mălin Bot, se îndemnau pe contul lui de Facebook înainte de 10 august 2017 să facă „revoluţie cu furci şi topoare”, „să intrăm peste ei” şi „să dăm jos dictatura” se exprimau identic cu cetăţenii autohtoni şi din diaspora care umplu acum cu acelaşi gen de admiraţie şi de chemări contul fostei auriste Diana Şoşoacă şi al lui George Simion.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici