COMENTARIU Ion Cristoiu: De ce nu-l compar pe Klaus Iohannis cu Maria Antoaneta

6396 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Ion Cristoiu: De ce nu-l compar pe Klaus Iohannis cu Maria Antoaneta
O vorbă celebră
 
Pe site-ul Administraţiei prezidenţiale, la capitolul Agenda Preşedintelui, 18 septembrie 2021, ora 15.30, poate fi citită Alocuţiunea susţinută de Klaus Iohannis în cadrul evenimentului organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf Paul Tomiţă şi prezentării noii versiuni Dacia Duster. În alocuţiune pot fi citite, dar mai ales citate, aceste vorbe despre jocul de golf:
„Mă bucur să întîlnesc aici atîţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi.
Golful se poate practica la orice vîrstă şi încurajez pe cît mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii.”
 
Am scris, „dar mai ales citate”, deoarece rîndurile despre jocul de golf au şansa de a intra în rîndul vorbelor celebre rostite de nu mai puţin celebrii oameni politici români. Înscrierea între vorbele celebre nu se datorează, cum s-ar putea crede, tîlcurilor înţelepte ascunse în caracterizarea jocului de golf, ci incredibilei nepotriviri între preocupările românilor şi recomandarea călduroasă de a juca golf venită din partea preşedintelui. Dacă aş fi om de cultură, aş face trimitere imediat la replica atribuită nefericitei Maria Antoaneta, regina Franţei: 
Dacă n-au pîine să mănînce cozonac.”
 
S-ar nimeri perfect în materie de necunoaştere a vieţii duse de supuşi cu îndemnul adresat de preşedinte românilor să se apuce imediat de jucat golf. 
Nu voi face trimitere la Maria Antoaneta.
Şi din două motive:
a. Istoricii contestă că Maria Antoaneta ar zis aşa ceva. Nu e cazul cu Klaus Iohannis. Zicerea e trecută pe site-ul Administraţiei prezidenţiale. Vorba atribuită Mariei Antoneta nu se găseşte pe site-ul Administraţiei monarhice a Franţei din 1789. Şi asta din simplul motiv că Maria Antoaneta nu avea site.
b. Trimiterea a fost făcută deja de celebrul emiţător de vorbe pe loc şi fără trecere prin creier, Iulian Bulai. Pe Facebook, acest cumătru al lui Ibsen a comentat astfel vorbele lui Klaus Iohannis:
Ţara arde, guvernul e în criză, avem pandemie, şi primul om din stat ne îndemnă să jucăm golf. Un alt fel de a spune mîncaţi cozonac dacă nu aveţi pîine. Sper să fie doar o declaraţie nefericită.
 
Ar fi culmea să-l imit pe Iulian Bulai!
Pe lîngă aceste două motive, există unul, mult mai important decît celelalte două:
Se spune că Maria Antoaneta a zis vorbele acestea în 1789. Peste trei ani, în 1792, a fost detronată, iar peste patru ani, în 1793, decapitată. Evident, peste trei ani, în 2024, Klaus Iohannis va pleca de la Cotroceni. Peste patru ani însă, sigur nu va fi decapitat. 
*
Gloriosul tricolor daco-roman
 
Caragiale îi scrie lui Paul Zarifopol, un alt mare ironist, din Berlin în 20 iunie 1906:
Vedeţi, vă rog, d-le doctor, vila d-asupra căreia fîlfîie gloriosul tricolor daco-roman? Aceea este residenţa pe care mi-am ales-o pentru vilegiatură estivală. Pot zice cu poetul: 
Locuinţa mè di vare
E la mare…
Remarcaţi, vă rog, că toate steagurile străine, supuse vîntului, curg de la dreapta la stînga; pe cînd tricolorul nostru, în veci nebiruit, curge de la stînga la dreapta: el nu ştie să se plece vînturilor duşmane.
Iată ce va să zică adevărata independenţă. Onoarea lui”.
 
Pe o carte poştală datînd din 21 iunie 1908, Caragiale desenează cu creioane colorate tricolorul României. Schiţă veselă, voit infantilă, însoţită de un text zglobiu:
Uite-l cum flutură de victorios drăguţul! Şi iarăşi contra vînturilor străine! Să tremure duşmanii!
 
În 26 iulie 1908, scriitorul îi expediază lui Paul Zarifopol, un alt mare ironist, o carte poştală din Travemünde. Pe o parte, Caragiale notează:
„Tricolorul daco-roman din Travemünde salută pe fratele său din Binz. Să fîlfîie cu mîndrie ambii, că-z doară:
Din Carpaţi şi pîn’ la Mare
De la Mare la Carpaţi/
Ori din cîtă depărtare
Toţi românii sîntem fraţi!”.
Al dv stimatoriu
Car
Tutulor, toţi, multă sănătate”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici