COMENTARIU Lelia Munteanu: "A înţeles sensul vieţii, dar nu l-a putut explica"

A murit prinţul Dündar Abdülkerim Osmanoglu. La 90 de ani, încă din ianuarie 2021. În era când veştile proaste circulă repede, abia astăzi m-a sunat un prieten să-mi spună, cu nesfârşite salamalecuri, că acela despre care scriam în urmă cu cinci ani s-a stins în ianuarie 2021.

1386 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: "A înţeles sensul vieţii, dar nu l-a putut explica"

... S-a născut în exil, fiu al nepotului lui Abdülhamid II al II-lea cu prinţesa Nimet (libaneză maronită). E un bătrânel blajin, care a trăit toată viaţa în mahalaua Străinilor din Damasc. Războiul l-a asurzit şi e aproape orb. (Soţia, Yüsra, îi murise în iulie 2017).

Moştenitorul unui imperiu care odată se întindea pe trei continente, din Cornul Africii la porţile Vienei, Dündar Efendi a fost toată viaţa un umil amploaiat la stat şi, asemenea personajului din „Viaţa cea nouă" a lui Orhan Pamuk, „a înţeles sensul vieţii, dar nu l-a putut explica".

L-au adus la Istanbul prin Beirut, însă ochii nu-l vor mai ajuta să vadă oraşul strămoşilor săi, pe care l-a vizitat ca turist, în excursii de grup ieftine, în trei rânduri, ultima oară în 1995.

Nu-şi va face un selfie în faţa Palatului Dolmabahçe, ca Nazim Ziyaeddin Nazim Osmanoglu. (Tânărul de 37 de ani, al şaptesprezecelea pe linia succesiunii, stand up comedian la Londra, glumea cu spatele la serai: „Ar trebui să ucid 16, ca să ajung la tron").

Bătrânul prinţ, Dündar Abdülkerim Osmanoglu, smuls din ghearele războiului din Siria şi repatriat prin bunăvoinţa Preşedintelui Republicii, va fi, la vremea sorocului, înmormântat în panteonul otoman de lângă Moscheea Albastră, anticipam în urmă cu cinci ani.

În apropiere de Moscheea Albastră, unde gânguritul porumbeilor e acoperit de strigătele negustorilor ambulanţi şi unde miroase ameţitor a köfteler şi lavandă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici