COMENTARIU Lelia Munteanu: Afacerea submarinelor germane zguduie Israelul

Cine are naivitatea să creadă că premierul Netanyahu n-a ştiut nimic?

3675 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Afacerea submarinelor germane zguduie Israelul

Afacerea submarinelor germane zguduie Israelul

O treime dintre israelieni, conform sondajelor, consideră în continuare că Netanyahu e victima inocentă a unei diabolice conspiraţii a stângii. Chiar cred că Procuratura e cea coruptă şi – vorba premierului – că “anchetatorii trebuie anchetaţi”.

În patru zile, pentru că nici un parlamentar n-a reuşit să constituie o majoritate, Knesset-ul se dizolvă. Rămân multe întrebări care ţin de procedură, printre care şi despre imunitatea Regelui Bibi.

De parcă societatea israeliană n-ar fi zguduită de emoţii destule, în urmă cu trei zile a reapărut în spaţiul public subiectul spinos al submarinelor germane. Un scandal de mare corupţie (transfrontalieră?) care le va acoperi pe toate celelalte.

E vorba despre aşa-numitul dosar 3000, al treilea dintre dosarele lui Netanyahu, despre care am vorbit la vremea respectivă, dar nu mai mult decât a făcut-o presa din Tel Aviv, pentru simplul motiv că iniţial Procurorul General Avichai Mandelblit îl scosese din cauză pe Premier. Ancheta Lahav 433 (departamentul anti-corupţie al Poliţiei) a durat trei ani, fără să poată fi probat amestecul lui Bibi.

Pe scurt, e vorba despre achiziţionarea, în 2016, de submarine şi bărci militare de la constructorul german Thyssenkrupp, în valoare de miliarde de shekeli (sute de milioane de dolari), în care oficiali israelieni de rang înalt sunt suspectaţi că au fost mituiţi pentru a promova contractul.

Acum, Mandelblit a anunţat audierile (demers care precede trimiterea în Instanţă) a patru personaje-cheie, parte componentă din Sfânta Sfintelor (Kodesh Hakodashim) sistemului de Securitate israelian: Eliezer Marom, fostul comandant al Marinei, luare de mită şi spălare de bani, David Sharan, şeful Concelariei prim ministrului, luare de mită şi spălare de bani, avocatul David Shimron, vărul şi confidentul lui Netanyahu, spălare de bani şi Miki Ganor, reprezentantul Thyssenkrupp în Israel, dare de mită şi spălare de bani.

Elita israeliană (oameni politici, reprezentanţi ai societăţii civile, ziarişti) cere re-anchetarea lui Bibi, susţinând ca este imposibil ca acesta sa nu fi ştiut nimic. Şi chiar dacă, prin absurd, n-a ştiut, afacerea s-a parafat sub nasul său.

Situaţia e cât se poate de delicată, nu doar că sunt acuzate de corupţie persoane de rang înalt din Armată şi Servicii, ci şi fiindcă partea germană a anunţat, încă din etapa preliminară a anchetei, că – dacă se vădeşte că e vorba despre mită – Israelul nu va primi submarinele vital-necesare.

Nici întrebarea despre rolul responsabililor din Germania în această afacere nu poate fi ocolită. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici